Charles Groenhuijsen neemt het publiek langs nepnieuws en optimisme.
Charles Groenhuijsen neemt het publiek langs nepnieuws en optimisme. Foto: pr.

'Optimisten zien de donut, pessimisten zien het gat'

Algemeen Kort nieuws

Lisse • Charles Groenhuijsen liet op donderdag 23 mei zijn licht schijnen op de veranderende inzet van (nieuws) media in de Bibliotheek Lisse tijdens de laatste bijeenkomst van de Bollenstreek Betogen van de Bibliotheek Bollenstreek. Aan de hand van concrete voorbeelden liet de oud-Amerika-correspondent zien dat nepnieuws van alle tijden is. De belangrijkste boodschap van deze avond: Optimisme! Inspirerend en positief zet hij de wereld neer, op basis van feiten.

Groenhuijsen sprak over de invloed van media (goed nieuws, is geen nieuws), onze onwetendheid over hoe goed het met de wereld gaat, optimistische wereldleiders en kijken vanuit een ander perspectief. Hij benadrukte dat fake-nieuws vaak wordt overdreven en aan positief nieuws geen aandacht wordt geschonken. Terwijl het nog nooit zo goed met de wereld is gegaan als nu: minder mensen overlijden aan honger, minder analfabetisme en er is minder armoede. Nederlanders mopperen veel, maar we behoren tot de gelukkigste ter wereld. Komt dit omdat goed nieuws geen nieuws is? Aan de hand van voorbeelden van onder andere Donald Trump maakte Groenhuijsen zijn boodschap duidelijk. Optimisme! Volgens hem zou er veel meer aandacht geschonken moeten worden aan positief nieuws.

Na de signeersessie en gezellig napraten over deze inspirerende avond gingen de bezoekers vol optimisme naar huis. Meer weten over dit onderwerp en Charles Groenhuijsen? Lees zijn boek Optimisten hebben de hele wereld.

Uit de krant