Energiecoaches helpen inwoners met duurzame maatregelen | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Lisse, Hillegom en Teylingen zijn in totaal 42 energiecoaches rijker. | Foto: Esther Akerboom
Lisse, Hillegom en Teylingen zijn in totaal 42 energiecoaches rijker. | Foto: Esther Akerboom (Foto: Esther Akerboom)

Energiecoaches helpen inwoners met duurzame maatregelen

Wie van plan is om zijn of haar huis te verduurzamen en niet goed weet waar te beginnen, kan vanaf nu terecht bij één van de 42 energiecoaches die in Lisse, Hillegom en Teylingen actief zijn. Op donderdag 23 mei ontvingen zij tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Proeverij in Lisse hun certificaten van de opleiding tot energiecoach uit handen van de wethouders uit hun woonplaats.

Door Esther Akerboom

Een energiecoach is er om inwoners te helpen met het nemen van duurzame maatregelen, of het nou gaat om isoleren van de woning, het plaatsen van zonnepanelen of het stoppen met het gebruik van aardgas. Paul Zwetsloot, voorzitter van Bollenstreek Duurzaam, nam de aanwezigen een test af om te kijken hoe het nou zit met hun duurzaamheid. Er bleken maar vier aanwezigen, inclusief Zwetsloot zelf, energieneutraal te wonen, ook al hadden al veel mensen wel maatregelen genomen. "We ontkomen niet aan verduurzaming. De ambities binnen de regio om klimaatneutraal te worden zijn groot. Het is een hele uitdaging om binnen korte tijd de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen energieneutraal te maken en het is behoorlijk ingewikkeld. Er gebeurt al veel, zoals bijvoorbeeld de straatprojecten. We hopen dat de nieuwe energiecoaches, die allemaal sterk gemotiveerd zijn, er een steentje aan bij kunnen dragen om verduurzaming voor iedereen makkelijker te maken," aldus Zwetsloot.

De wethouders van Hillegom, Lisse en Teijlingen waren stuk voor stuk erg enthousiast over de nieuwe energiecoaches die hun gemeenten nu rijk zijn. Met de woorden: "Het is belangrijk dat we ons met het vraagstuk bezig te houden, specifiek met het stimuleren van duurzaam gedrag. Dat hebben we hier te pakken. Ik hoop dat het een sneeuwbaleffect zal geven", overhandigde Jeanet van der Laan het eerste certificaat. Karin Hoekstra, wethouder van Hillegom, gaf aan heel blij te zijn met de nieuwe energiecoaches. "We kunnen het niet alleen als gemeente, we hebben de inwoners en ondernemers nodig om energieneutraal te worden. Het is een grote plus dat de energiecoach jouw huis kent en weet waar je het beste kunt beginnen met verduurzamen." De Teylingse wethouder Rob ten Boden zei vereerd te zijn om bij deze koplopers aanwezig te zijn. "Ik gun iedereen in Teijlingen een energiecoach. En wij proberen als gemeente ook onze nek uit te steken, zo komt er na de zomer een inspiratiemarkt om mensen aan te trekken om ideeën op te doen voor de verduurzaming van hun huis."

De energiecoaches zullen werken met het Hoom dossier, dat een goed inzicht geeft in de mogelijkheden van verduurzaming van een woning. Wie een afspraak wil maken met een energiecoach kan terecht op de website van de gemeente.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>