Buurt in actie voor eigen AED | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: A.in 't Veld

Buurt in actie voor eigen AED

Lisse ♦ Franco Dieters, bewoner van het Jacob van Ruysdaelplein in de Poelpolder is een actie gestart om het geld bij elkaar te krijgen voor de aanschaf van een AED. Geen onbelangrijk initiatief, want dergelijke apparaten hangen al overal in met name het centrum, maar niet in de openbaarheid bij de flats zoals het Jacob van Ruysdaelplein.

Door Arie in 't Veld

Dieters is het initiatief samen met enkele buren gestart omdat ze vinden dat het hebben van zo'n apparaat in een buurt met zoveel inwoners van levensbelang kan zijn. Bij een hartstilstand bijvoorbeeld. Een slachtoffer is zeer waarschijnlijk heel goed te redden wanneer binnen zes minuten de reanimatie wordt gestart, maar dat betekent ook dat er eigenlijk niet gewacht kan worden op het arriveren van de hulpdiensten. "In onze buurt hebben we geen AED die dag en nacht bereikbaar is. Wij vinden dat dit moet veranderen. Met een AED in de openbare ruimte wordt een buurt dus veiliger gemaakt."

De vraag van de initiatiefnemers is om met een bedrag het initiatief te steunen. Er staat hier voor al een speciale bijdrage van Philips waardoor een korting van 1075 euro voor het initiatief klaar ligt en de buren zelf nog 1660 euro bij elkaar moet krijgen. Als dat lukt, dan wordt de AED aan een buitenmuur in de wijk geplaatst en aangemeld bij het oproepsysteem voor burger hulpverleners die dag en nacht bereikbaar zijn. Zodra iemand 112 belt bij een hartstilstand, worden de burgerhulpverleners opgeroepen die de AED op kunnen halen.

Donaties voor de aanschaf van de AED kunnen via de website buurtAED.nl en het zoeken naar de actie zoeken onder de kop "BuurtAED voor Jacob van Ruysdaelplein 2162 Lisse". Buutbewoners mogen zelf het bedrag kiezen dat ze willen doneren, en kunnen dat ook anoniem doen. De respons valt op dit moment wat tegen. "We hebben tot 11 juni de tijd, maar pas vijftien donateurs. En dat in een buurt met ongeveer 120 gezinnen. Er is op dit moment nog 655 euro nodig. Misschien vindt niet iedereen het aanschaffen van een AED noodzakelijk. Aan de andere kant ontvingen we één donatie van 600 euro. De gemeente en Stek laten het overigens wat betreft een financiële bijdrage helaas afweten."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>