In de heemtuin zijn diverse insectenhotels te zien.
In de heemtuin zijn diverse insectenhotels te zien. Foto: pr

Vlinders en andere insecten in de heemtuin

Duurzaam & Groen

NATUUR • In de Heemtuin van Lisse staan zondag 16 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur kleurrijke vlinders, maar ook minder kleurrijke insecten centraal. Over deze bijzondere diergroepen is veel informatie te verkrijgen en onder de microscoop veranderen zij ineens van kleine kriebelbeestjes in monstertjes met grijpklauwen en bijtende kaken.

Naast de vele leuke weetjes over insecten en spinnen (een spin is geen insect) zijn natuurlijk ook de imkers present om te vertellen over de honingbijen die in grote volken op de heemtuin leven. Heel anders leven de solitaire bijen, die geen angel hebben om te steken: ze hoeven immers hun volk niet te verdedigen. Het zijn dan ook deze bijen die in de bekende insectenhotels hun eieren leggen.

In de heemtuin zijn meerdere insectenhotels te vinden en bij zonnig weer is er grote kans om te zien hoe verschillende soorten insecten hier actief gebruik van maken. In de media wordt de laatste tijd veel aandacht besteed aan de achteruitgang van het aantal insecten. Ook hun verscheidenheid loopt terug. Om de insecten te helpen aan voor hen noodzakelijk voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel, kunnen bezoekers tijdens deze themamiddag zogenaamde bloembommetjes maken. Behalve verschillende bloemzaden bevatten deze bommetjes nog een ander bestanddeel: gedroogde meelwormen. Wat het effect daarvan is, wordt duidelijk wanneer u een bloembommetje komt maken. Om de insecten in uw eigen tuin te helpen, worden er stekjes en zaden van inheemse planten verkocht.

Voor kinderen is er een natuurspeurtocht, waarbij zij door middel van leuke opdrachten veel te weten kunnen komen over de natuur in de heemtuin. Voor volwassenen is er een leestafel waar het, onder het genot van een kopje thee, aangenaam bladeren is in boeken en tijdschriften. Zoals altijd is de toegang gratis. Bij gunstige wind is de Zemelpoldermolen in bedrijf en open voor bezoek. De heemtuin ligt aan het eind van de Don Boscostraat langs het Heempad. Zie: www.freewebs.com/heemtuinlisse/

Uit de krant