Afbeelding

Raad stemt in met bouwplan It's

Politiek

BOUWEN • De gemeenteraad heeft donderdagavond in de raadsvergadering ingestemd met het plan om appartementen te realiseren op de hoek Kanaalstraat/Heereweg waarin voorheen It's en eerder Radio Modern waren gevestigd.

Door Arie in 't Veld

Jaqueline van Doorn van D66 zei blij te zijn met het initiatief. Wat betreft het niet kunnen realiseren van parkeerruimte merkte ze op dat men gemakkelijk gebruik kan maken van het openbaar vervoer: de bushalte is vlakbij. Aan het streven naar het realiseren van 30 procent sociale woningbouw kan niet worden voldaan. "We dienen in dat kader wel een motie in, omdat de lijst woningzoekenden voor de sociale sector stijgt. De ontwikkelaar kan overigens eventueel met een ander plan de nodige 30 procent vereffenen. Iedereen heeft recht op een betaalbare woning, en de lijst woningzoekenden stijgt."

Van Doorn diende een motie in die mede werd gesteund door het CDA en de PvdA, waarin het college wordt opgeroepen bij volgende projecten de 30-procentsregeling te handhaven. Gerrit Meiland van het CDA noemde dit een verstandige weg om te waarborgen dat de woonvisie wordt nagekomen. Verder zei hij dat de fractie er aanvankelijk moeite mee had dat er niet voldoende parkeerruimte beschikbaar is. "Die ligt namelijk voor een winkelfunctie anders dan voor een woonfunctie."

Guus Mesman van de PvdA zei met pijn in het hart te constateren dat dit plan op het gebied van sociale bouw niet voldoet aan de richtlijnen. "We zijn ervan doordrongen dat dit op deze locatie echt niet anders kan, maar anderzijds komen er nu woningen in een categorie waarvan die we ook nodig hebben. Dat er geen sociale bouw bij dit project ontwikkeld wordt, geeft een grote dobber bij andere soortgelijke projecten, maar we stemmen in. We roepen het college wel op dit niet meer aan ons voor te leggen, maar vast te houden aan de regeling van 30 procent sociale bouw bij projecten met meer dan vijf woningen." Rob Veldhoven van Nieuw Lisse zei blij te zijn dat die hoek opgeknapt gaat worden. En ook zien we graag die 30 procent geborgd. Net als in de toekomst zoals in de motie wordt gevraagd." Vincent Scheurwater van de SGP/CU zei het fijn te vinden dat het project doorgaat, maar wil in de toekomst geen gedoe meer rond sociale woningbouw. "Maar daar is geen motie voor nodig."

Meiland vermoedt dat als dit stuk als hamerstuk zou worden behandeld zoals de bedoeling was, andere ontwikkelaars dit ook gaan proberen. "Dat moet worden voorkomen." Martijn Tibboel van de VVD merkte op dat als je afspraken maakt, je eenmalig daarvan kunt afwijken als je met goede argumenten komt. En dat het dan niet nodig is om een motie in te dienen waarin wordt gesteld dat dit een volgende keer niet kan. "Afspraak is afspraak en de motie is dus overbodig." De raad stemde vervolgens unaniem in met het bouwplan. VVD en SGP/CU waren tegen de ingediende motie. Voor het doorgaan van het plan maakte dat niets uit

Uit de krant