Groepjes leerlingen trokken door de wijken om zwerfafval op te ruimen.
Groepjes leerlingen trokken door de wijken om zwerfafval op te ruimen. Foto: Esther Akerboom

Fioretti College gaat afval te lijf

Duurzaam & Groen

MILIEU • Het kan bijna niet anders of het moet de bewoners van de wijken rondom het Fioretti College wel zijn opgevallen. Aan het einde van de week waren de straten zwerfafvalvrij. Op donderdag deden alle brugklassen mee aan het programma Design your World van Stichting Schone Stad, waarin zij werden aangezet tot het nadenken over de noodzaak van een schonere wereld.

Door Esther Akerboom

In de aula werden de leerlingen getrakteerd op een interactieve muzikale voorstelling die tot doel had te waarschuwen voor het gevaar van plastic zwerfafval en wat ze er zelf aan kunnen doen. Ze werden bekogeld met vragen als: Wat is het zwerfafval dat het meeste voorkomt op de wereld? en: Weten jullie hoelang kauwgum erover doet om helemaal te verdwijnen? Het geheel werd afgesloten met een drumbattle tussen twee groepjes, waarbij de leerlingen elkaar mochten hinderen met afval. De verliezers mochten de boel opruimen tot grote hilariteit van het publiek. Het programma ging verder in een klaslokaal waar de leerlingen voorlichting kregen over afval in zee. Als voorbeeld werden de honderden containers genoemd die een vrachtschip begin januari verloor in de Waddenzee. De gastdocent vertelde dat er elke minuut 1000 kilo plastic in zee verdwijnt. Een spel met dilemma's moest de leerlingen tot nadenken en discussiëren uitlokken.

Creatief
Hierna trokken ze erop uit met grijpers en plastic zakken om de omgeving op te ruimen. De groepen die het laatst aan de beurt waren, moesten creatief te werk gaan, omdat ze niet met lege zakken terug wilden komen. "Heeft u nog afval?", vroeg een leerling aan een chauffeur van een busje. En hier en daar visten de kinderen wat mee uit een container of prullenbak.

Snoeproutes
"We hebben deze educatieve presentatie opgezet om jongeren mee te geven welke schade zwerfafval aanricht aan de natuur en dieren", legt organisator Jacqueline Bleeker uit. "Met dit programma hopen we een zaadje te planten zodat ze in de toekomst met een andere blik naar buiten gaan en twee keer nadenken voordat ze iets op straat gooien. Het is vreselijk wat er op de snoeproutes, de weg tussen de dichtstbijzijnde supermarkt en een school, op straat ligt."

Uit de krant