De brandweer controleert onder meer of er brandblussers aanwezig én gekeurd zijn.
De brandweer controleert onder meer of er brandblussers aanwezig én gekeurd zijn. Foto: pexels.com

Brandweer controleert horeca en sportscholen onaangekondigd

Algemeen

VEILIGHEID • Toezichthouders van Brandweer Hollands Midden zijn donderdag 11 juli gestart met de eerste 100 onaangekondigde brandveiligheidscontroles bij sportscholen, cafés en restaurants binnen de regio Hollands Midden. Dit gebeurt in de gemeenten Noordwijk, Katwijk, Teylingen, Lisse, Hillegom, Zuidplas, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Gouda en Krimpenerwaard.

Tijdens de zogeheten flitsbezoeken wordt vooral gekeken naar de vluchtwegen, aanwezigheid en vrijhouden van blusmiddelen en de brandveiligheid in het algemeen. Naast aandacht voor het naleven van de voorschriften besteden de toezichthouders ook aandacht aan het geven van adviezen. Deze zijn erop gericht om de bewustwording onder de exploitanten omtrent hun verantwoordelijkheid over naleven van de voorschriften en brandveilig gedrag te stimuleren. Dit jaar worden naast de reguliere controles, nog 300 doelcontroles bij verschillende doelgroepen uitgevoerd binnen diverse gemeenten in de regio Hollands Midden.

Het is over het algemeen goed gesteld met de gecontroleerde horeca en sportscholen. Bij twee objecten was het echter onder de maat en hierop werd gelijk gehandhaafd, dat wil zeggen dat er een 'gebruiksbeperking' is opgelegd. Bij het overgrote deel van de gecontroleerde panden werden de voorschriften goed nageleefd, op een enkele niet gekeurde brandblusser of noodverlichtingsarmatuur na. "We zijn als brandweer redelijk tevreden met deze uitkomsten. Er is een stijgende lijn te zien in het brandveiligheidsbewustzijn bij ondernemers. Steeds vaker nemen zij hun verantwoordelijkheid."

Uit de krant