Locatiedirecteur Douwe Splinter (rechts) met een vakdocent en een leerling in een van de vernieuwde technieklokalen:
Locatiedirecteur Douwe Splinter (rechts) met een vakdocent en een leerling in een van de vernieuwde technieklokalen: "Wij proberen voor al onze leerlingen werk te vinden dat bij hen past." Foto: Willemien Timmers

Kannerschool: 'We hopen dat de gemeenteraad in het najaar knopen doorhakt over nieuwbouw'

Onderwijs

SPECIAAL ONDERWIJS • Enthousiast als altijd loopt Kannerschool-directeur Douwe Splinter door de gangen van 'zijn' school aan de Oegstgeester Hazenboslaan. Bij bijna elke klaslokaaldeur staat hij even stil om naar binnen te kijken en een kort praatje te maken met een docent of leerling. "We hebben een geweldig team op deze locatie van de prof. dr. Leo Kannerschool, en de sfeer is hier, ondanks dat we bomvol zitten en al jaren geleden hoopten te verhuizen, nog steeds erg goed."

Door Willemien Timmers

Vanuit de hele regio volgen leerlingen met autisme onderwijs aan de Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO). "Alle leerlingen hebben de diagnose autisme, maar stuk voor stuk zijn ze erg verschillend." Daarom doet de school bij elke afzonderlijke leerling zijn best een opleidingsvorm en stageplek te vinden die bij hem of haar past.
In een van de onlangs opgeknapte praktijklokalen vertelt Splinter over de nieuwe opleidingstrajecten 'techniek'. "In samenwerking met de KTS (een technische vmbo-school in Voorhout - red.) en het Vakcollege Rijnmond (een vmbo-opleiding met basis, kader en gemengde leerweg in Katwijk - red.) kunnen we leerlingen een heel complete opleiding bieden waarin ze leren houtbewerken of schilderen." De Kannerschool werkt ook samen met het Oegstgeester Wellantcollege, waar leerlingen leren in het groen te werken.
Een andere groep Kannerschool-leerlingen volgt praktijkvakken op het 'grote' Da Vincicollege in Leiden. "Ouders waren eerst huiverig voor dit traject", vertelt Douwe Splinter, die na jaren ervaring in het speciaal onderwijs als geen ander weet waar leerlingen met een autismespectrumstoornis tegenaan lopen. "Het mooie is dat de meeste leerlingen die hieraan meedoen nu zelfstandig naar het Da Vinci reizen, en ook binnen de school zelf naar het juiste lokaal lopen. Dat is een enorme stap vooruit."
Ook in de horeca doen leerlingen werkervaring op. Het restaurant dat de school één avond per week runt in de Leidse Douzastraat (in het Hof van Sijthoff) is een groot succes, en was het afgelopen schooljaar iedere week volgeboekt. "We hebben daar elke week een topmenu gehad."
Zo kunnen Kannerschool-leerlingen dus kennismaken met allerlei beroepsgroepen. "Hier in huis hebben we ook nog onze repro-afdeling", vult Splinter aan. "Leerlingen die vastlopen op school kunnen hier terecht voor een vorm van dagbesteding."

Uitstroom
Vorige week zijn de diploma's op de Kannerschool uitgereikt, en opnieuw is het gelukt voor alle leerlingen een plek te vinden op een vervolgopleiding of binnen een bedrijf.
"Zo hebben vijftien leerlingen het entreediploma voor MBO Rijnland behaald. Daarnaast heeft een groot aantal leerlingen op vmbo-kader en -basisniveau deelcertificaten in ontvangst genomen. Vanwege onze goede relatie met Rijnland kunnen deze leerlingen met een warme overdracht ook op hun school terecht."

Dat de relatie die de Leo Kannerschool met zijn leerlingen heeft, bijzonder is, blijkt wel uit het feit dat de school elke scholier een 'terugkomgarantie' geeft. "Afgelopen maand hebben we een oud-leerlinge van ruim in de twintig verder geholpen omdat ze vastliep op haar werk. Ook al is iemand al van school: we blijven meedenken."
De school doet er alles aan om thuiszitters weer naar school te krijgen. "Dit jaar hebben we samen met de BinnensteBuitenTuin in Warmond een klaslokaal ingericht waar tieners met onder andere autisme worden opvangen die niet meer naar school gaan. Inmiddels hebben we dit project overgedragen aan een voor deze projecten aangestelde adjunct-directeur. De samenwerkingsverbanden Duin- en Bollenstreek en VO-Leiden zijn enthousiast en ondersteunen het project. Ik ben er trots op dat dit project van de grond is gekomen."

Huisvesting
De actieve directeur, die over een aantal jaar met pensioen gaat, verheugt zich in alle activiteiten van zijn school, maar ziet ook met lede ogen aan dat de Kannerschool nog steeds in het oude PABO-gebouw aan de Hazenboslaan gevestigd is. Al jaren is men bezig een locatie te zoeken voor een nieuw schoolgebouw dat voldoet aan de behoeften van kinderen met autisme, en waar de Oegstgeester bevolking voor allerlei diensten binnen kan lopen.

"Het lijkt soms moeilijk om de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak van nieuwbouw. We wachten al jaren op groen licht." Dit najaar zullen er door de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling knopen moeten worden doorgehakt over de toekomstige huisvesting van de school: komt er nieuwbouw op de huidige locatie, of verrijst er elders een nieuwe Kannerschool? Bijvoorbeeld op het terrein van Rivierduinen?
Splinter geeft aan dat hij de indruk heeft dat inmiddels wel is doorgedrongen op het gemeentehuis dat bij eventueel vertrek van de Hazenboslaan de bouwkavel van 9000 vierkante meter behoorlijk wat geld in het laatje brengt. "Inmiddels brengt dit stuk grond zo'n dertig procent meer op dat een jaar of vijf geleden."
Douwe Splinter laat weten goede gesprekken te hebben gehad met wethouder Matthijs Huizing. "Vanuit het college wordt erg meegedacht over de toekomstige huisvesting van onze school, nu de gemeenteraad nog. De Begrotingsraad in het najaar is voor ons cruciaal."
Inmiddels heeft een groepje Kannerschool-docenten al diverse bezoeken gebracht aan scholen in de regio, om ideeën op te doen voor de inrichting van hun nieuwe school.
"We hebben goed contact met de Oudendal-groep die de oude Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg gekocht hebben. Ook zij denken mee. Er is daar veel mogelijk. Mooie bijkomstigheid is dat Jan Wolkers er op school gezeten heeft, en we daar in een toekomstig restaurant of lunchroom mooi op kunnen inspelen."
Als partijen het eens zouden worden over deze locatie, zou er mogelijk binnen een jaar al gebouwd kunnen worden. "Dat hoop ik van harte, want onze kinderen hebben recht op goede huisvesting!"

Uit de krant