Gezonde bomen bij Keukenhof krijgen de ruimte | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Niet alleen in de zomer wordt veel gebruikgemaakt van het Laarzenpad.
Niet alleen in de zomer wordt veel gebruikgemaakt van het Laarzenpad. (Foto: archief - AihV)

Gezonde bomen bij Keukenhof krijgen de ruimte

LISSE • Keukenhof verwijdert de komende weken dode bomen in het bos aan de Stationsweg. Het gaat vooral om essenbomen die zijn aangetast door de essentaksterfte.

Door Arie in 't Veld

"Goed bosbeheer vraagt om het regelmatig uitdunnen van bospercelen", aldus Bart Siemerink, directeur van Keukenhof. "Dode bomen worden gekapt, zodat gezonde bomen uit kunnen groeien tot volwassen bomen. Daar waar het nodig is, planten we verschillende soorten nieuwe bomen. Daarmee worden de bossen aantrekkelijker en spreiden we het risico op ziektes."

Goedgekeurd
Het plan voor het bosonderhoud op het landgoed is gemaakt in samenwerking met een gespecialiseerd adviesbureau en goedgekeurd door de provincie. Keukenhof ontvangt van hen subsidie voor het bosonderhoud, maar het grootste deel wordt uit eigen middelen betaald.
Manager Parkbeheer Henk de Mooij: "Het van oorsprong hakhoutbos is decennia lang nauwelijks onderhouden. De uitbraak van essentaksterfte heeft de situatie verslechterd. Veel bomen zijn niet meer te redden. De bomen kunnen omvallen en dat is gevaarlijk voor de wandelaars op Landgoed Keukenhof. Zeker op het Laarzenpad dat door de natte bossen loopt."

Bodemverbetering
Keukenhof treft ook maatregelen om de bodem in het bos te verbeteren. Dit jaar zijn er grote watergangen in het bos uitgediept, waardoor het regenwater weer beter wordt afgevoerd uit het bos. Binnenkort wordt ook gestart met het verdiepen van kleinere watergangen.
Veel natuurliefhebbers weten de bossen van landgoed Keukenhof te vinden voor een wandeling. Het is een divers landschap dat ruimte biedt aan prachtige bomen en planten en vele dieren en insecten. Keukenhof investeert voortdurend in het onderhoud aan het landgoed, zodat het niet alleen mooi en toegankelijk blijft, maar ook veilig en gezond.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>