Expositie '50 jaar maanlanding' te zien bij Space Expo in Noordwijk | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl

Expositie '50 jaar maanlanding' te zien bij Space Expo in Noordwijk

Fallen Astronaut
Fallen Astronaut

RUIMTEVAART • In Space Expo Noordwijk werd afgelopen zondag, 21 juli, de expositie '50 jaar maanlanding' geopend. Deze expositie is t/m 5 januari 2020 te bewonderen. De tentoonstelling bevat unieke objecten die te maken hebben met de eerste bemande reizen naar de maan: de Apollo-missies.

Pronkstukken uit deze expositie zijn:

Fallen Astronaut. Dit aluminium beeldje van een astronaut van 8,5 cm is gemaakt door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het origineel ligt op de maan en is het eerste, en tot op heden het enige, kunstobject op de maan. Het beeldje is een eerbetoon aan veertien verongelukte astronauten.
Model en tekeningen van astronaut David Scott. Tijdens de Apollo 15-missie deed gezagvoerder David Scott een inmiddels wereldberoemde proef op de maan waarbij hij een veer en een hamer tegelijk naar beneden liet vallen. Hiermee toonde hij aan dat de massa van een object geen invloed heeft op de snelheid waarmee het valt.
• Persoonlijke spullen Scott Milligan. NASA's astronautentrainer Scott Milligan heeft ons zijn handboek en NASA-badge in bruikleen gegeven. Scott Milligan trainde onder andere Neil Armstrong voor zijn Apollo 11-missie.
• Replica van Snoopy headset van Poly. Neil Armstrong sprak zijn legendarische woorden door een Poly-headset toen hij voet zette op de maan. De replica van deze beroemde 'Snoopy-headset' is in deze expositie te bewonderen.
• Flight suit Fred Haise (Apollo 13). De originele flight suit van astronaut Fred Haise uit de beroemde missie Apollo-13. Haise droeg dit pak toen zijn commandant Jim Lovell de beroemde zin sprak: 'Houston, we have a problem'.

Naast bovenstaande pronkstukken vindt u in de expositie nog andere objecten zoals een echte maansteen, geologisch gereedschap van Apollo astronauten, twee röntgencamera's uit de Apollo 15 en 16 missie en meer.
Actie: wordt u 50 dit jaar? Dan mag u – op vertoon van een geldige ID - het hele jaar gratis naar binnen bij Space Expo. Want in 2019 viert Space Expo dat het precies 50 jaar geleden is dat de eerste mens voet op de maan zette. Deze zomervakantie zijn er bovendien allerlei maanactiviteiten voor jong en oud.

Space Expo is gevestigd aan de Keplerlaan 3 in Noordwijk.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>