Het podium van het NK Petanque voor Mix-teams met als winnaars het duo Ellen Walrave en Marwin van Diermen uit Bergen op Zoom. Foto: Frans Snaar

Zeer geslaagd NK Petanque bij Les boules fleuries

Sport

SPORT • Het Nederlands Kampioenschap Petanque voor Mix-teams, dat in het weekend van 13 en 14 juli bij jeu-de-boulesvereniging Les boules fleuries in Lisse werd gehouden, was in alle opzichten zeer geslaagd. Op zaterdagmorgen verrichtte wethouder Jeanet van der Laan de officiële opening door het opgooien van een speciaal gemaakte toss-munt. Daarna gingen de 88 teams, met daarin tientallen topspelers uit het hele land, hun sportieve strijd aan.

Door Rob van der Zwet

In de voorrondes werden vijf partijen gespeeld volgens een systeem van winnaars-tegen-winnaars en verliezers-tegen-verliezers. Zodoende werd de partijen in de top van het klassement steeds spannender. Aan het einde van de dag gingen er slechts 16 teams door naar de finales op zondag. Van de acht teams van Les boules fleuries wist het team Yvonne Heus/ Dennis Bakker zich ook te plaatsen voor deze finaledag, een goede prestatie is.

Op zondag 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, hoe kan het zo uitkomen, werden de finales gecombineerd met het traditionele Quatorze Juillet-toernooi voor de eigen leden. Met een uitstekend buffet van allerlei Franse kazen en andere lekkernijen was de entourage helemaal compleet. Op de finaledag werd gespeeld met directe uitschakeling bij verlies. Omdat niemand voortijdig naar huis gestuurd wilde worden, resulteerde dit bij vele partijen in aantrekkelijk top-petanque.

Successievelijk sneuvelden vele favorieten, waaronder de titelverdedigers van vorig jaar en bleven er van zestien teams na vier partijen de twee beste, en tot dan toe ongeslagen, teams over om in de finale uit te maken wie zich Nederlands kampioen van 2019 mocht noemen. Deze finalestrijd ging tussen de teams Katy Kamps/Mohammadi Jadoun uit Zeist en Ellen Walrave /Marwin van Diermen uit Bergen op Zoom. Dit laatst genoemde team had in de halve finale al een topprestatie geleverd, door na tussenstanden van 1-10 en 6-12 alsnog de partij met 13-12 naar zich toe te trekken. Door hun onnavolgbare spel was dit team daarmee wel de publiekslieveling geworden. Op een prachtig zonnig 'carré-d'honneur', omgeven door enkele honderden enthousiaste spelers, leden en overige belangstellenden, werd om 17.00 uur aan de finale begonnen. Door consequent geconcentreerd en tactisch goed spel, was de titel na circa 1 uur spelen voor het team uit Bergen op Zoom. Tijdens de ceremonie-protocollaire werd het Wilhelmus live door Da Capo ten gehore gebracht, gevolgd door , hoe toepasselijk, La Marseillaise.

Op beide dagen was het een drukte van belang op de accommodatie van Les boules fleuries. Het was een topevenement, mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers uren, waar de vereniging met veel plezier en een trots gevoel op terugkijkt.