Eline en Jasmijn Baars leggen de laatste hand aan het dahliakunstwerk.
Eline en Jasmijn Baars leggen de laatste hand aan het dahliakunstwerk. Foto: Arie in 't Veld

Dahlia-event bij Keukenhof: 'Corsowagen is mooie samensmelting van voorjaar en zomer'

Algemeen Keukenhof

Onder grote belangstelling van met name dahliakwekers en handelaren, is woensdagmiddag in de tuin van Kasteel Keukenhof een groot dahliaevenement geopend. Gevolgd door andere dahliamanifestaties in de regio, zoals mozaïeken in Hillegom en Lisse. De openingshandeling werd verricht door de zusjes Eline en Jasmijn Baars die de laatste hand legden aan het kunstwerk 'Rise of The Phoenix' dat eerder deel uitmaakte van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Met het verschil dat alle hyacinten en andere voorjaarsbloeiers plaats maakten voor dahlia's.

Door Arie in 't Veld

Bij de opening zei Bart Siermerink, directeur van Keukenhof, onder andere dat het een bijzondere verbintenis was tussen twee Keukenhoven, namelijk de bloementuin en het kasteel. "Een mooi evenement. Afgelopen jaar is met René Schrama, de voorzitter van het Holland Dahlia Event, doorgesproken hoe men het evenement nog beter op de kaart kon zetten. Want er waren best wel enkele verbeteringen op te nemen. Dat is gelukt, met tot gevolg dat er nu een show staat die wordt gevormd door 150 soorten dahlia's in alle mogelijke kleuren. Als extra is er dit jaar ook een groot bloemstuk bij de Hofboerderij te zien, waaruit blijkt dat ook met snijdahlia's mooie resultaten kunnen worden bereikt." René Schrama merkte op dat het afgelopen jaar flinke stappen zijn gemaakt om het product dahlia te promoten. Hij ziet het als een goede basis voor de samenwerking tussen kwekerij en handel. "Er zijn altijd nog uitdagingen op het gebied van sortiment en duurzaamheid, waaronder de snijbloemen die enkele maanden in kassen worden gekweekt voordat ze markt op komen." Schrama memoreerde ook dat maar liefst 30 bloemenstekers de handen vol werk hebben gehad aan het in de bloemen zetten van de voormalige corsowagen. "Een mooie samensmelting van het voorjaar en de zomer."

Door veel bezoekers is enthousiast op de bloeiende dahlia's in de kasteeltuin gereageerd. Er blijken er nog heel wat in bloei te moeten komen. Bloemenpracht dus bij het kasteel en meestal zal die bloemenpracht tot de eerste vorst te bekijken zijn.

Uit de krant