Afbeelding
Foto: pr

Vrijwilligers gevraagd

Column Arie Bombarie

Je hoort de vraag nogal eens of je ziet 'm in de krant: vrijwilligers gezocht. Ook in deze krant. Vorige week nog voor het project vrijwilligers op recept. Vrijwilligers verdienen alle steun en hulde. En zo ook, wellicht zelfs nog meer, mantelzorgers. Mensen die zichzelf volkomen wegcijferen om de medemens bij te staan. Soms zelfs tot het laatste moment.

De gemeente heeft waardering voor de mensen die zich belangeloos voor de medemens en/of vereniging of anderszins inzetten en wil dat graag belonen. Dat wel, maar men moet tegenwoordig alles op haren en snaren zetten om kandidaten voor de diverse vrijwilligersprijzen te vinden. En dat is bedenkelijk en jammer. Heel Lisse staat stijf van de vrijwilligers en mantelzorgers zonder wie er heel wat zaken in het dorp minder of niet kunnen functioneren, of enorm veel geld kosten, omdat betaalde krachten de taken dan op zich moeten nemen. En dat laatste is ook vaak de doodsteek voor een vereniging bijvoorbeeld. Groot of klein; overal zijn vrijwilligers in touw en bewijzen de gemeenschap grote diensten.

De grote vraag is: hoe zit dat nou, zijn die vrijwilligers nou zo onbekend, of willen mensen die erbij betrokken zijn ze niet aanmelden om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke onderscheiding? Of is het allemaal zo'n gewone zaak geworden dat niemand er meer bij stilstaat dat er vele taken zijn die door vrijwilligers worden gedaan? Ik zou zeggen: kijk eens goed om u heen en inventariseer wat u zoal aan vrijwilligerswerk constateert. Natuurlijk zijn verreweg de meeste van die vrijwilligers bescheiden van aard, maar ze vinden het toch best leuk als ze worden gewaardeerd. En natuurlijk gaan ze niet 's morgens de deur uit met de gedachte: "Kom, laat ik eens een gemeentelijke waardering scoren", maar als het zo ver is, vinden ze het wel prachtig. Dat heb ik in de loop der jaren van heel nabij mogen zien en beleven tijdens de nieuwjaarsrecepties met allemaal blije en dankbare mensen. Zoek die vrijwilligers dus in uw omgeving op, kijk wat u aan informatie over ze heeft en maak de commissie die over de selectie gaat helemaal gek door het grote aantal aanmeldingen dat ze moet gaan beoordelen.

Inmiddels zijn de manieren voor zo'n voordracht verduidelijkt, dus is er geen enkele reden meer om een vrijwilliger die u kent niet op te geven. Zorg er gewoon voor dat hij of zij op een goede wijze in het zonnetje wordt gezet. En dat gaat nu allemaal wat makkelijker dan voorgaande jaren om het aanmelden aan te moedigen. Of zoals wethouder Jolanda Langeveld het zegt: "We zorgen nu voor duidelijkheid aan de voorkant met criteria, snelheid in de procedure voor de spelden en voor de vrijwilligersprijzen en eerder publiciteit om mensen te laten voordragen. En de uitreiking van de diverse prijzen blijft op de nieuwjaarsreceptie."

Ik zou zeggen, doe uw best voor mensen die dat stukje waardering alleszins verdienen.

Uit de krant