Shadi en zijn vader herontdekken elkaar tijdens de wajib.
Shadi en zijn vader herontdekken elkaar tijdens de wajib. Foto: pr

Palestijnse speelfilm Wajib bij Filmhuis Lisse

Cultuur

Het Filmhuis Lisse draait dinsdag 3 september de Palestijnse speelfilm Wajib; een film over een buitengewone vader-zoonrelatie waarin niet alleen de warmte van de familiebanden centraal staat, maar ook de ergernissen daarover.

De jonge Palestijn Shadi keert terug naar zijn geboortestad Nazareth om er de bruiloft van zijn zus Amal bij te wonen. Hij woont al enkele jaren in Italië en werkt er als architect. Zijn vader, een leraar, is alleen achtergebleven. Zijn vrouw heeft hem én Palestina een tijdje geleden verlaten om een nieuw leven op te bouwen in het buitenland.
Samen met zijn vader moet Shadi zijn 'wajib'-plicht vervullen. Dat betekent de uitnodigingen voor het huwelijk persoonlijk afgeven bij familieleden, vrienden en kennissen. Tijdens hun tocht blijkt dat vader en zoon erg uit elkaar zijn gegroeid. De progressieve levensopvattingen van Shadi botsen met de conservatieve ideeën van zijn vader. Samen ontdekken ze een veranderende stad, maar vooral herontdekken ze elkaar.
Op subtiele wijze wordt het verschil duidelijk gemaakt tussen het gedrag van de Palestijnen die in Israël wonen en de Palestijnen die naar het buitenland zijn verhuisd. De alledaagse realiteit in Israël vereist soms creatief gedrag om de complexiteit van sommige situaties het hoofd te kunnen bieden.

Algemene informatie over de avond
De film wordt vertoond in Floralis, Floralisplein 69. Aanvang 20.00 uur, de kassa is open vanaf 19.30 uur. Het reserveren van kaarten of plaatsen is niet mogelijk. Losse bezoekers betalen 7 euro, leden betalen 6 euro op vertoon van hun ledenpas. Betalen kan alleen contant, niet via pin.
Het hele programma staat op www.filmhuis-lisse.nl.

Uit de krant