Verschillende leerlingen lieten zien hoe vaardig ze op de fiets zijn.
Verschillende leerlingen lieten zien hoe vaardig ze op de fiets zijn. Foto: A. in 't Veld

Leerlingen Josephschool weten wat verkeersveiligheid is

Onderwijs

Het was feest op de St. Josephschool aan de Achterweg afgelopen donderdag. Geen langdurig feest overigens, maar wel eentje waarop de ruim 300 leerlingen zich konden uitleven met bellen blazen en kijken naar de verrichtingen van vier medescholieren die hun vaardigheid op de fiets vertoonden. Met deze actie van School op Seef werd door wethouder Jolanda Langeveld op symbolische wijze het nieuwe schooljaar gestart.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Langeveld overhandigde aan schoolhoofd Monique van Stijn de oorkonde waaruit blijkt dat op de Josephschool er alles aan wordt gedaan om de jeugd goed voor te bereiden op het deelnemen aan het verkeer. De school heeft dus het School op Seef-label behaald.

Veilig op weg
School op Seef is hét programma in Zuid-Holland voor een goede aanpak van verkeersveiligheid en verkeerseducatie aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Hier worden kinderen in een veilige omgeving op een eigentijdse manier begeleid in hun ontwikkeling tot duurzaam veilige weggebruikers. Dit met als motto: kinderen hebben recht op een veilige, zo zelfstandig mogelijke deelname aan het verkeer.
Langeveld: "Nu na de vakantie blijkt er weer veel verkeer op straat te zijn, waarmee de schooljeugd rekening moet houden. En gezien het seizoen en de komende winter: niet te donkere kleding, een goed werkende verlichting en met niet meer dan twee naast elkaar fietsend en dan uiteraard ook nog zonder te appen. Al op jonge leeftijd wordt de jeugd geleerd hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen, maar uiteraard wordt ook een goed gedrag van andere verkeersdeelnemers verwacht."

Automobilistencampagne
Naast School op Seef wordt er al vele jaren campagne gevoerd in de verschillende gemeenten om automobilisten aan te moedigen rekening te houden met kinderen en jongeren die na de zomervakantie weer naar school gaan. Vooral in de eerste drie maanden na de zomervakantie raken kinderen vaker betrokken bij een ongeval. Dat komt door hun onervarenheid in het verkeer en doordat automobilisten in de spits niet meer gewend zijn aan alle schoolgaande kinderen. Kinderen moeten goed voorbereid de weg op gaan en automobilisten moeten rekening houden met een drukkere spits met veel onervaren fietsers. Daarom voeren de regio en gemeenten samen met politie en scholen nu de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' met spandoeken, posters, acties en media-aandacht. "Er valt dus op school veel over het verkeer te leren en dat gebeurt ook, met voor groep zeven als eindpunt het verkeersexamen."

Uit de krant