Jos Draijer.
Jos Draijer. Foto: pr

Waarde huis door 't dak, gemeentelijke belasting ook?

Column Notenkraker

De Wet waardering Onroerende Zaken (WOZ) schrijft voor dat iedere gemeente elk jaar de waarde van huizen vaststelt, zowel koop- als huurhuizen.

Gemeenten waarderen in 2019 huizen gemiddeld bijna 8% hoger dan in 2018. Gemiddeld, maar er zijn ook uitschieters, zoals Rotterdam met een stijging van bijna 16 %. De een is daar blij mee omdat de gestegen waarde het huis als onderpand ruimere mogelijkheden biedt om meer te kunnen lenen. De ander baalt daarvan omdat die hogere waardering meestal leidt tot een stijging van de gemeentelijke onroerendzaakbelasting (ozb), die ook nog eens doorwerkt in diverse andere belastingen. Huurders worden door de waardestijging meestal getroffen door een huurverhoging. Hogere woonlasten dus. Het is maar net in welke positie je zit.

Huizen die op papier alsmaar meer waard worden, veel wethouders worden daar opgewonden en gretig van. Er valt immers wat te halen bij de burger via een verhoging van de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb). Daar kunnen ze 'leuke en prestigieuze' dingen mee doen. Maar omgekeerd, bij een daling van de WOZ-waarde, dan hoor je ze niet. De ozb-belasting verlagen, dat doen ze liever niet. De wethouders, ook in Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT), hebben dus een belangrijk instrument in handen om de gemeentelijke lasten voor de burgers te kunnen verzwaren of te verlichten. Zeg het maar, HLT-wethouders, welke politieke keuzen gaan jullie maken? Of zijn hierover in de coalitieakkoorden voor de periode 2018 – 2022 al afspraken gemaakt? Dus maar even gekeken in de Coalitieakkoorden 2018 – 2022 van HLT welke beloften de drie colleges van B&W aan hun burgers hebben gedaan. Ik citeer:

Hillegom
"Het beleid om de precariobelasting in een periode van 5 jaar (start in 2018) geleidelijk over te hevelen naar de Onroerend Zaak Belasting (OZB) wordt voortgezet. De totale (gemiddelde) woonlasten per huishouden stijgen in de komende 5 jaar hierdoor niet.

De tarieven voor de OZB worden daarnaast in de komende periode enkel verhoogd met het jaarlijkse inflatiepercentage. Voor wat betreft de tarieven voor de riool- en afvalstoffenheffing en die voor leges, houden wij vast aan het uitgangspunt dat deze in principe 100% kostendekkend moeten zijn. Wij heffen geen hondenbelasting, parkeerbelasting en toeristenbelasting. Actiepunt is gelijkblijvende (woon)lasten voor de burger."

Lisse
"Centraal staat een gezond, solide en toekomstbestendig financieel beleid. Daarbij is ons uitgangspunt dat we geen stijging van de lokale lasten willen doorvoeren, tenzij dit door inflatie noodzakelijk is of dat er sprake is van duidelijk aanwijsbare redenen."

Teylingen
"Heffingen, leges en tarieven zijn 100% kostendekkend. De gemeentelijke woonlasten gaan jaarlijks omhoog met alleen de inflatiecorrectie. Uitgangspunt is dat de woonlasten niet stijgen met meer dan de inflatiecorrectie. De woonlasten bestaan uit de OZB, afvalstoffenheffing, rioolrecht en precario. We zoeken een oplossing voor de afschaffing van het precario, met als randvoorwaarde dat de woonlasten niet stijgen."

Burgers en raadsleden, noteer dit, bewaar dit, want het raakt de koopkracht van u als burger die de laatste jaren op Prinsjesdag steeds onzekere, te rooskleurige voorspellingen over koopkracht gepresenteerd kreeg. Maar waar telkens bitter weinig van terechtkwam. Ondanks een groeiende economie!

Uit de krant