Links Carla Kieft, midden bestuurslid Stella Sedelaar en rechts Ben van der Aart. | Foto: Arie in 't Veld
Links Carla Kieft, midden bestuurslid Stella Sedelaar en rechts Ben van der Aart. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A.in 't Veld

Programmafolder Gluren bij de Buren klaar

Cultuur

Huiskamerfestival Gluren bij de Buren is inmiddels niet meer weg te denken uit Lisse. In het weekend van 6 en 7 oktober wordt dit culturele festival, bedoeld om de sociale samenhang te bevorderen, alweer voor de vijfde keer gehouden.

Door Esther Akerboom

Binnenkort kunnen alle inwoners van Lisse het programma weer op hun deurmat verwachten. Afgelopen dinsdag werd de eerste programmafolder overhandigd aan Carla Kieft, voorzitter van de Stichting Accommodatie en Recreatie Lisse (SARL), dat samen met het Ondernemersfonds Lisse hoofdsponsor is.
Penningmeester Ben van der Aart overhandigde met trots het eerste exemplaar. "Gluren bij de Buren was vanaf het begin al een succes. Ook dit jaar is het weer van de grond gekomen en waren er weer heel veel aanmeldingen. Op 57 adressen, 25 in de Poelpolder en 32 in het dorp, worden voorstellingen gegeven. Vorig jaar werden er, evenals het jaar daarvoor, 4000 bezoekjes afgelegd. We zijn erg blij dat de mensen hun huiskamers ter beschikking stellen en dat de artiesten gratis willen optreden. Dit maakt het voor de organisatie makkelijk om een laagdrempelig evenement neer te zetten."
De SARL is een stichting die het geld beheert dat de verkoop van het VVV-pand heeft opgeleverd. Dit geld wordt aangewend om toeristische, creatieve en culturele activiteiten in Lisse te financieren. "Er is dus een pot met geld om dit soort initiatieven te ondersteunen", legt Kieft uit. "Er moet wel een concreet doel zijn. Gluren bij de Buren is echt een cultureel evenement en we hebben bijvoorbeeld ook de bloemenmozaïeken gesponsord. We lopen er niet mee te koop, maar het is fijn als mensen ons weten te vinden, dus zegt het voort."

Dicht bij elkaar
Het huiskamerfestival wordt op zaterdag in de Poelpolder gehouden en op zondag in de rest van het dorp. "De verste locatie is SterkSaam. We hebben geprobeerd om De Engel er dit jaar bij te halen, maar daar was maar één aanmelding voor een huiskamer. Die hebben we maar afgezegd, want het zou sneu zijn als die leeg bleef. Er moeten er minstens drie bij elkaar in de buurt zijn, zodat mensen gemakkelijk meerdere bezoekjes kunnen afleggen," aldus Van der Aart. "We horen dat mensen, zodra de folder in de bus is gevallen, al beginnen met aankruisen waar ze heen willen gaan. Vandaar dat we ook nog vasthouden aan het verspreiden van bijna 11.000 papieren folders."
Het festival wordt op zaterdagmiddag in de Poelmarkt geopend met een optreden van a-capellakoor De Gele Hoed. De optredens worden gegeven door allerlei soorten amateurartiesten: grote en kleine zanggroepen, muziek van pop tot barok, instrumenten als harp en accordeon, theater, een troubadour, maar ook beeldende kunst is vertegenwoordigd. De organisatie roept op om ook eens iemand uit de omgeving mee te nemen, die zelf misschien niet zo snel zou gaan en er 'een dag van ontmoeting' van te maken. Meer informatie is te vinden op www.glurenbijdeburen-lisse.nl en op Facebook.

Uit de krant