Aafke Romeijn.
Aafke Romeijn. Foto: pr

Aafke Romeijn geeft inspirerende lezing aan 6V Fioretti College

Onderwijs

Aafke Romeijn was maandag 23 september in het kader van Literatour, de boekenweek voor jongeren, op het Fioretti College in Lisse voor een lezing aan alle leerlingen uit 6V.

Romeijn vindt zichzelf een beetje gek, ze komt ook uit een gekke familie, zegt ze zelf. De leerlingen vonden haar misschien ook wel een beetje gek, maar werden vooral geïnspireerd. Romeijn sloot goed aan bij de belevingswereld van de jongeren en vooral het feit dat ze een enorme duizendpoot is maakte indruk. Ze schrijft al van jongs af aan 'boeken' en is natuurlijk enorm trots dat haar debuutroman 'Concept M' inmiddels aan de volgende druk toe is. Dat was ook één van haar doelen. Doelen stellen is iets waar ze altijd mee bezig is. Ze stelt realistische doelen, maar wel elke keer een beetje uitdagender. Haar volgende boek, het vervolg op 'Concept M', moet in haar ogen dan ook nog beter gaan scoren.
Naast het schrijven van boeken, schrijft ze ook columns voor de 'Linda', lekker geld verdienen is dat, iets wat de leerlingen natuurlijk erg interessant vinden. Daarnaast maakt ze muziek. Vooral de combinatie van schrijven en muziek maken vindt ze fijn. Waar je bij een boek een langere periode heel intensief bezig bent, is het bij muziek makkelijker om een nieuw liedje te schrijven.
Waar leerlingen vooral in geïnteresseerd waren, was het schrijfproces. Romeijn werkt eerst alles zorgvuldig uit in een excel-bestand. Alles moet kloppen en dat is met science-fiction best lastig. Als ze echt aan de slag gaat met schrijven, schrijft ze ongeveer twee uur per dag en daarin moeten wel minimaal 500 woorden worden geschreven. Het liefst begint ze in de ochtend met twee uur schrijven, dan is ze er maar weer vanaf. Leerlingen vroegen zich af of ze dan wel plezier heeft in het schrijven van boeken. Haar antwoord was dat ze schrijven het allerleukste vindt dat er is, maar dat het zo ontzettend intensief is, dat ze daarnaast ook heel veel andere dingen wil doen.  
Romeijn bood aan om boekentips te geven, ook voor de echte leeshaters… Ze vroeg de leerlingen eerst naar de favoriete Netflixserie en vervolgens probeerde ze daar een mooi boek aan te koppelen. De docenten op het Fioretti zijn benieuwd met welke boeken de leerlingen de komende tijd naar de les komen.

Uit de krant