Bewoners gewaarschuwd voor asbestdeeltjes na grote brand loods Akervoorderlaan | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
112

Bewoners gewaarschuwd voor asbestdeeltjes na grote brand loods Akervoorderlaan

Het gebied waar asbest terecht is gekomen.
Het gebied waar asbest terecht is gekomen. (Foto: website gemeente Lisse)

Bij een grote brand in een loods aan de Akervoorderlaan in Lisse, die dinsdagavond rond 21.00 uur uitbrak, is asbest vrijgekomen. De gemeente heeft een aantal maatregelen genomen om verspreiding van de zeer schadelijke asbestdeeltjes tegen te gaan.

Niet overal in Lisse en omgeving is de asbest terechtgekomen. Het gaat om gebieden met de volgende postcodes:
2171 LT, LV, LZ, LX, LR, LN, HC, LP, NM, PZ, PH, LS, GW
2161 DH, DS
2215 SC, RZ, RV

Om bewoners te waarschuwen is woensdagochtend om 07.15 uur een NL Alert uitgestuurd. Bij het kapot trappen of overheen rijden kan het asbest verder worden verspreid. Om dit te voorkomen, zijn door de politie in de wijk verkeersmaatregelen genomen. Zo staan er op de plekken waar inwoners het gebied verlaten tankautospuiten van de brandweer om auto's schoon te spuiten.
Verder adviseert de gemeente het volgende:
* Het asbest wordt zo snel mogelijk door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd, allereerst op de openbare wegen. Daarna worden de overige ruimten schoongemaakt. Dit kan enkele dagen duren. Omdat de werknemers van het gespecialiseerde bedrijf bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in contact komen, dragen zij beschermende kleding. Voor u is het risico zo klein dat u geen beschermende kleding nodig heeft. U dient contact met asbest dan wel te vermijden.
* Raap asbest niet op en loop er niet doorheen. Laat schoenen het liefst buiten. Zo houdt u asbest buiten de deur.
* Ga niet zelf schoonmaken. Ligt er asbest bij uw voor- of achterdeur? Spoel dit dan eventueel weg met een emmer water.

De vrijstaande loods is volledig in de as gelegd. Doordat er veel rook vrijkwam, die tot ver in de provincie te ruiken was, adviseerde de brandweer ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten. 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>