Afbeelding
Foto: pr

Week van de Veiligheid 2019: extra aandacht voor terugdringen van heling

Algemeen

8 op de 10 mensen zouden geen fiets kopen die duidelijk gestolen is, zo blijkt uit onderzoek*. Toch komt heling regelmatig voor, ook onder ondernemers. Met alle gevolgen van dien. Want gestolen producten kopen, bezitten en verkopen is strafbaar. Tijdens de Week van de Veiligheid staan brancheorganisaties, gemeenten en politie stil bij de gevolgen van heling en hoe heling voor ondernemers te voorkomen is.

Tijdens de Week van de Veiligheid (7-13 oktober) kunnen ondernemers en medewerkers deelnemen aan diverse activiteiten om zich beter te beschermen tegen criminaliteit, zoals online-overvaltrainingen, gratis veiligheidsscans en themabijeenkomsten. Ook in de provincie Zuid-Holland worden diverse activiteiten georganiseerd. Een actueel en volledig overzicht van de activiteiten in uw provincie is te vinden op www.weekvandeveiligheid.nl
Burgers en ondernemers krijgen te maken met misdrijven die veel impact hebben, zoals woninginbraken, overvallen en straatroven. Diefstal, fraude en oplichting zijn andere voorbeelden. De buit wordt bijna altijd doorverkocht. "Mensen krijgen zo bewust of onbewust te maken met heling", zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak & Heling bij de politie. "Bijvoorbeeld wanneer gestolen tweedehandsgoederen worden aangeboden. Een goede manier om deze misdrijven een halt toe te roepen, is de aanpak van heling. Als we er samen voor zorgen dat gestolen goederen niet meer doorverkocht kunnen worden, ontmoedigen we overvallen, inbraken, straatroven en andere diefstallen. Immers: zonder heler, geen steler. Tijdens de Week van de Veiligheid bieden wij ondernemers en burgers handvatten om zich tegen deze criminaliteit te wapenen."

Stop Heling-app
Ben jij voorbereid op criminaliteit? Die vraag staat centraal tijdens de Week van de Veiligheid van 7 tot 13 oktober. Het thema van de Week van de Veiligheid is dit jaar heling. Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar en altijd het gevolg van andere criminele activiteiten. Gelukkig kunnen ondernemers veel doen om heling te voorkomen. Zo kunnen ze hun waardevolle bedrijfseigendommen registreren in de app Stop Heling. Na diefstal kan de politie geregistreerde producten sneller opsporen en de dief eerder achterhalen. Als ze zelf tweedehands spullen opkopen, kunnen ze vooraf via Stop Heling controleren of deze bij de politie als gestolen geregistreerd staan. Opkopers zijn wettelijk verplicht een inkoopregister bij te houden, waarin ze een omschrijving van het opgekochte goed en de naam en het adres van de aanbieder noteren. Tegenwoordig gebruiken veel ondernemers hiervoor het Digitaal Opkopers Register (DOR) dat gekoppeld is aan de database van Stop Heling. Zodra een gestolen goed wordt opgekocht, ontstaat er een match met Stop Heling en ontvangt de politie automatisch een melding.

Over de Week van de Veiligheid
7 tot 13 oktober is de Week van de Veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit toe. Daarom organiseren ondernemers, gemeenten en politie deze week activiteiten om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar ligt de focus op het voorkomen van heling. Tijdens de Week van de Veiligheid wordt ook een vernieuwde versie van de Stop Heling-app gelanceerd. De Week van de Veiligheid wordt georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland, VNO-NCW en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

*Bron: Bestrijding van High impact crimes 2019-04, onderzoek door No Ties BV

Uit de krant