Logo lissernieuws.nl
Met allerlei spelletjes konden de brugklassers ook stickers (ofwel geld) verdienen voor Adamas. | Foto: EA
Met allerlei spelletjes konden de brugklassers ook stickers (ofwel geld) verdienen voor Adamas. | Foto: EA (Foto: Esther Akerboom)
Goede doelen

Fioretti steunt Adamas op Franciscusdag

Vier oktober, de sterfdag van Franciscus van Assisi, werd op het Fioretti College als vanouds herdacht door de brugklasleerlingen. In Lisse en Hillegom zetten ze zich door middel van sport en spel in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor een goed doel in de buurt, ditmaal het Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep, dat jaarlijks 300.000 euro nodig heeft om open te kunnen blijven.

Door Esther Akerboom

Franciscus van Assisi werd in de 13e eeuw heilig verklaard vanwege zijn goede daden voor mens en dier, die in de bundel 'Fioretti', of 'Bloempjes', zijn beschreven. Om zijn gedachtegoed voort te zetten wordt op het Fioretti College elk jaar de Franciscusdag gevierd. Het was vrijdag dan ook een drukte van belang op het Fio in Lisse. "We hebben de negen brugklassen in drie groepen verdeeld", legt docent Frank van der Kroft uit. "De ene groep doet een zwemestafette in het zwembad, de tweede groep een klassenstrijd in de sporthal en de derde groep doet spelletjes in de aula. En dat rouleert. Hiermee kunnen de kinderen stickers verdienen die geld opleveren, want de kinderen hebben sponsors gezocht. Elk jaar kiezen we een lokaal goed doel. Het Adamas Inloophuis, een plek waar mensen met kanker en hun naasten steun kunnen vinden, was al een keer voorbijgekomen, maar ze kunnen het goed gebruiken."

Annelies Osinga, leidinggevend coördinator van het Adamas, was ook aanwezig. Zij vertelt dat de leerlingen goed wisten waar zij het voor deden. "Op 23 en 24 september hebben wij de gastcolleges 'Take Care' gegeven in de brugklassen. We hebben met de leerlingen gepraat over kanker. Over wie er al mee te maken heeft gehad en hoe je omgaat met een klasgenootje dat is geconfronteerd met kanker. Er kwamen mooie gesprekken uit voort. Het is vooral de combinatie van voorlichting geven en iets doen voor het goede doel wat deze dag zo mooi maakt."

De kinderen waren erg enthousiast bezig. Er werden klassikaal stickers verdiend bij de zwemestafette en de spelen in de sporthal. In de aula konden die individueel nog eens worden aangevuld door zoveel mogelijk van de tientallen spelletjes te spelen; fysieke uitdagingen zoals planken en touwtjespringen, de geest werd onder andere getest door middel van een provinciepuzzel en een geheugenspel met voorwerpen, de handigheid met het bouwen van een kaartenhuis of een bekertoren en lekkerbekken konden terecht bij het spekhappen. De dag eindigde met een groot feest op het Fio in Hillegom en Osinga mocht een cheque van 11.142 euro in ontvangst nemen. "Ik ben hartstikke blij, het is een topbedrag."

Meer berichten