Erik Jan in 't Veld is klaar voor de 5-kilometerloop in Warmond.
Erik Jan in 't Veld is klaar voor de 5-kilometerloop in Warmond. Foto: pr

Erik Jan in 't Veld doet mee met de loop tegen kanker na zware chemokuur

Algemeen Goede doelen

Bijna een jaar geleden leek de wereld voor Erik Jan in 't Veld in te storten toen hij te horen kreeg dat hij darmkanker had en genezing niet meer mogelijk leek. De nu 43-jarige Lisser wist dat opgeven geen optie was en sloeg de weg in van experimentele chemobehandelingen. Een scan gaf na twaalf intensieve kuren een afname van de uitzaaiingen aan. De finish is nog niet bereikt, maar Erik Jan zet door, onder meer zondag 13 oktober met de loop tegen kanker in Warmond. Erik Jan hoopt in zijn 5-kilometerloop rond de 10.000 euro op te halen voor KWF.

Door Jankees Faas

Erik Jan gaat terug naar oktober 2018. "Twee weken voor de marathon van Brugge kreeg ik pijn in mijn buik. Een gevoel alsof er glas naar buiten moest, een vreselijk stekende pijn. Die zakte ook weer weg." De bewuste marathon liep hij uit, maar vraag niet hoe. De pijn kwam opnieuw terug en was zo hevig dat Erik Jan de finish niet bewust meemaakte. Weer ebde de pijn weg. "Ik dacht: het is gewoon een verkeerd sportgelletje geweest. Na die tijd kwam de pijn echter steeds vaker terug. De laatste week van 2018 veranderde alles. Op eerste kerstdag kwam ik in het ziekenhuis terecht in Hoofddorp, doordat ik niet meer rechtop kon staan van de pijn. Een dag later kreeg ik een coloscopie. Er werd een vernauwing geconstateerd. Op de 27ste heb ik een operatie gehad en werd daarna naar een andere afdeling gereden: oncologie, nog niet wetende wat dat woord betekende. De arts die mij opereerde kwam vervolgens naar mij toe met het bericht dat de operatie was geslaagd. De vernauwing is ontnomen. Hij meldde bovendien dat er een meting was gedaan in mijn hele buikholte. De boodschap luidde: we hebben overal uitzaaiingen gevonden, wat uitgezaaide darmkanker betekent. Als je zoiets hoort is, dat een aanslag op het hele gezin. Maar ondanks zo'n bericht bleef ik positief. Je zet je hakken in het zand en gaat er twee keer zo hard voor. Dat is de sportmentaliteit", zegt de loper.

Bart Arens
Erik Jans gevecht met darmkanker wordt vanaf dag één gevolgd door zijn vriend en NPO Radio 2-dj Bart Arens. "Een dag na mijn operatie zou ik met mijn gezin naar het Top 2000 Café gaan. De twee kinderen van Bart zaten bij mijn kinderen in de klas. De goede klik die we hebben is uitgegroeid tot vriendschap", legt Erik Jan uit. "Onlangs, tijdens de 100 uur voor KWF in de eerste week van september op NPO Radio 2, nam hij contact met mij op in het ziekenhuis, en kon ik mijn verhaal vertellen op de radio."

Experimentele chemo
De uitzaaiingen bij Erik Jan hadden een te hoog niveau voor een genezend project. Op dat moment was de diagnose ongeneeslijk ziek. Na doorverwijzing vanuit het Anthoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis te Amsterdam kon hij terecht in het Erasmus MC in Rotterdam. In dit ziekenhuis zijn ze bezig met een studie, waarbij een experimentele vorm van chemokuur wordt gevolgd richting uitgezaaide darmkanker. "In januari kwam deze studie op mijn pad. Ik ben de derde persoon die deze kuur volgde van de totaal 18 personen. Iedere chemokuur duurt 49 uur. Ik heb er in totaal 12 gehad, de laatste op 5 september. Zo'n kuur kent uiteraard bijwerkingen. Zo heb ik nog steeds last van vervelende tintelingen in mijn vingers en voeten en het heeft ook effect op mijn evenwicht. Chemokuren raken je ook mentaal. Je vergeet snel dingen, daarom schrijf ik veel op."

Sponsoractie
Erik Jan heeft altijd gezegd weer te gaan hardlopen. "Na mijn laatste chemokuur had ik nog maar een maand om te trainen, wat erg pittig is door de bijwerkingen." De eerste keer dat hij weer kon trainen bij de Spartaan gaf hem een glimlach van oor tot oor. "Hiervan heb ik gedroomd tijdens al die behandelingen."
Erik Jan heeft een sponsoractie opgezet voor KWF. "Ik wilde 500 euro ophalen. Dat bedrag had ik na twintig minuten al. Zo bijzonder! Na een dag had ik al meer dan 3.500 euro opgehaald, bizar. Ondertussen loopt de teller richting de 10.000 euro. Als ik dat ga halen, is dat 2 euro per meter. Ik hoop dit bedrag bij elkaar te krijgen omdat onderzoek naar nieuwe behandelingen mogelijk een doorbraak kan zijn naar een genezende behandeling van deze rotziekte, die iedereen kan overkomen." Sponsor Erik Jan via acties.kwf.nl/s/14942/5208/w . Elke bijdrage is welkom!

Uit de krant