De bollenkramen verkopen onder meer tulpenbollen, maar onduidelijk is hoe lang ze dat nog aan de Westelijke Randweg kunnen doen.
De bollenkramen verkopen onder meer tulpenbollen, maar onduidelijk is hoe lang ze dat nog aan de Westelijke Randweg kunnen doen.

Bloemenkraamhouders willen nu duidelijkheid

Algemeen

De houders van de bloemenkramen aan de Westelijke Randweg tijdens de Keukenhofperiode willen snel duidelijkheid over hoe het allemaal gaat worden. Dit alleen al vanwege de inkoop van het materiaal.

Door Arie in 't Veld

Kraamhouder Louis van Kesteren zegt hierover dat er al 75 jaar aan de N208 kramen staan om bloemen en bollen te verkopen aan toeristen en aan de plaatselijke klantenkring. "Nu dreigen deze kraampjes te verdwijnen omdat de locatie waarschijnlijk verkocht gaat worden aan de Keukenhof. Dit is enige tijd geleden medegedeeld door wethouder Kees van der Zwet aan de standhouders, 2 uur voordat het aan de raadsleden in de vergadering werd gemeld."

Van Kesteren legt uit dat tot vorig jaar de vergunningen werden verleend door de provincie, doch verleden jaar werd besloten om het te gaan overdragen naar de gemeente Lisse. Maar omdat de gemeente Lisse nog niet precies wist wat ze er mee aan moesten, werd er nog 1 jaar vergunning afgegeven door de provincie. "Het onderhoud is de afgelopen 10 jaar afgekocht door de gemeente. Nu deze periode voorbij is wil de provincie van de parkeerplaats af, tevens onder het motto verkeersveiligheid. Daarom 'schenkt' de provincie de parkeerplaats aan de gemeente Lisse die het op haar beurt weer 'schenkt' aan de Keukenhof. Althans, daar ziet het naar uit. De gemeente Lisse heeft een convenant gesloten met de Keukenhof. Hierin staat dat de Keukenhof deze locatie graag zou willen optimaliseren. Twee vliegen in één klap, geen kosten voor de gemeente Lisse en de Keukenhof ook blij, weer een paar concurrenten minder. Zo worden de standhouders wel heel erg makkelijk buitenspel gezet. Nadat eerst alle particuliere verkopers binnen de Keukenhof eruit zijn gewerkt, zijn wij nu aan de beurt."

Van Kesteren stelt dat het toch niet waar kan zijn dat er op de parkeerplaats straks bloemenkramen staan van de Keukenhof. "Wat blijft er dan over van dit culturele erfgoed van de Bollenstreek? Wat ook speelt is de discussie of er voorjaarsbloeiers verkocht kunnen worden in het voorjaar, dit gebeurt overal, Lisse, Amsterdam, Schiphol etc. De kraamhouders hebben vorig jaar aangegeven bereid te zijn te stoppen met de verkoop van voorjaarsbloeiers als de gemeente Lisse dat wil. Afgelopen najaar is aan de wethouder gevraagd contact met de standhouders op te nemen. Dat is helaas nooit gebeurd, ook niet tijdens de evaluatie. Het lijkt erop dat er over onze rug een politiek spelletje gespeeld wordt."

De kraamhouder hoopt dat de raadsleden de wethouder ervan kunnen overtuigen dat het culturele erfgoed van de Bollenstreek behouden dient te worden onder de regie van de huidige vergunninghouders. "Een vraag daarbij is wat Keukenhof buiten het park heeft te zoeken. Ook concurrentie voor de Lissese horeca, want op Keukenhof kun je ook eten. Of de fietsenverhuur bij Garage Van der Zon in De Engel, om maar eens wat te noemen. Hoe het ook zij, we hebben nog steeds geen duidelijkheid over onze toekomst en willen toch wel graag dat die duidelijk aan ons en de gemeenteraad wordt verstrekt."

Wethouder Van der Zwet zegt in een reactie dat hij zich niet kan herinneren een toezegging te hebben gedaan om contact met de kraamhouders op te nemen. "Indien dit het geval was had ik dat zeker gedaan. Het is niet voor niets dat ik voor de melding in de commissie heb geïnformeerd heb over de mededeling die ik zou gaan doen. Daarnaast heeft de gemeente zich steeds sterk gemaakt voor handhaving van de bloembollenkramen als cultureel erfgoed. Door wie de exploitatie plaatsvindt en de wijze waarop is daarbij niet van belang. Buiten het feit dat we gaan voor kwaliteit."

Uit de krant