Bijplaatsingen zijn veel bewoners een doorn in het oog.
Bijplaatsingen zijn veel bewoners een doorn in het oog. Foto: archief-Arie in 't Veld

Afvalinzameling Lisse moet kostendekkend worden

Politiek

De inwoners van Lisse geven het cijfer 7 voor de afvalinzameling. Sinds 2017 kent Lisse een nieuwe manier van afval inzamelen. Met dit nieuwe systeem haalt Lisse de landelijke milieudoelstellingen ruimschoots. Wel zijn er meer bijplaatsingen en komt het systeem financieel tekort. Lisse evalueerde afgelopen maanden het afvalinzamelsysteem.

Wethouder Kees van der Zwet zegt hierover wel tevreden te zijn, maar er ook de nodige kanttekeningen bij te maken. "De afvalinzameling moet kostendekkend zijn. Dat wil zeggen dat de kosten om het afval op te halen en te verwerken betaald moet worden uit de afvalstoffenheffing. De afgelopen twee jaar (2017, 2018) hebben de inwoners te weinig betaald. Ook voor 2019 is dat het geval. Enerzijds omdat de verwachte opbrengsten van de ingezamelde grondstoffen (zoals textiel, plastic en papier) wat tegenvielen en anderzijds omdat inwoners veel minder restafval aanboden dan verwacht. Daarbij wil het college het ontwijkgedrag ontmoedigen. Het vaste bedrag aan afvalstoffenheffing gaat daarom omhoog naar € 233,40 voor een eenpersoonshuishouden (was € 183,45) en het tiktarief naar beneden naar € 1,50 (was €1,92). Voor een tweepersoonshuishouden zou dit € 312,70 worden (was € 245,78)." De gemeenteraad neemt hierover eind dit jaar een besluit.

Kritisch kijken
De wethouder zegt een dubbel gevoel te hebben bij de evaluatie. "Het behalen van de milieudoelstellingen is heel goed. Met de 7 van de inwoners ben ik tevreden, al zie ik dit de komende jaren graag omhoog gaan", aldus Van der Zwet. "Het financieel tekort vind ik niet goed. Ik ben altijd kritisch geweest op het betalen per lediging restafval (diftar). Uit de evaluatie blijkt dit systeem succesvol op de milieudoelstellingen en ook inwoners zijn tevreden. Wel zijn er de ongewenste effecten als bijplaatsingen en ontwijkgedrag. Ik wil daarom kritisch kijken naar mogelijkheden om de ongewenste effecten van diftar op te lossen en om het systeem weer goedkoper te maken."

Lisse voerde in 2017 een nieuw afvalinzamelsysteem in. Grondstoffen als verpakkingen van plastic, metaal en drankenkartons (pmd), groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft-e) en oud papier en karton (opk) worden bij de laagbouw thuis opgehaald. Het kleine beetje restafval dat overblijft brengen inwoners naar de ondergrondse container en betalen per inworp. Het gevolg is dat de landelijke milieudoelstellingen vanaf dag één worden gehaald. "De opbrengsten van het systeem zijn echter lager dan de kosten. Inwoners hebben minder restafval ingeleverd dan verwacht en de afvalstoffenheffing is met 20 procent gedaald. Voor een eenpersoonshuishouden was dit € 43,-."

Van der Zwet benadrukt dat de inwoners de komende tijd meer informatie krijgen over het hoe en waarom van het afvalinzamelsysteem. Uit de evaluatie blijkt namelijk dat het niet altijd duidelijk is welk afval in welke afvalstroom thuis hoort of waarom in Lisse voor dit systeem gekozen is. Daarnaast wil het college wat doen tegen de bijplaatsingen. Die zijn inwoners die wel netjes hun afval aanbieden een doorn in het oog. Hiervoor wil het college handhaving en mogelijk cameratoezicht inzetten.

Uit de krant