Succesvol themajaar Welzijnskompas afgesloten | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto:

Succesvol themajaar Welzijnskompas afgesloten

Met het Festival der Ontmoeting sluit Welzijnskompas Lisse/Hillegom het Jaar vol Ontmoeting af. Mensen van vier tot tachtig jaar ontmoetten elkaar afgelopen zaterdag in het gebouw van de Kulturele Raad.

De zaal zat vol. Het festival werd een groot succes. In de bus van kindercoach Marieke zijn theekransjes ''om kinderen een boost te geven'' bij het maken van vriendschapsbandjes. ''Je moet vroeg beginnen met ontmoeten en samenwerken'', vindt een oma in het knutsellokaal. Ze knikt naar haar kleindochter die net twee andere meisjes heeft ontmoet. ''Alles begint met ontmoeting'', zegt Nyncke Morad van Welzijnskompas. "Wij zijn er voor mensen boven de 23 die aan de kant staan en thuiszitten.
Welzijnskompas is een lichte, tijdelijke ondersteuning om weer mee te doen. Iets willen leren of anderen iets willen leren. Bijvoorbeeld deelnemen aan de klussendienst om anderen te leren klussen of de Nederlands taal te leren. Buurtwerkers gaan daarom de straat op. Komen in winkels, bij sportverenigingen en kringloopwinkels om mensen te ontmoeten en op weg te helpen.
Wethouder Fred van Trigt opende het festival en was onder de indruk van de hoge opkomst. Er is vanaf oktober 2018 veel georganiseerd in Hillegom en Lisse door diverse groeperingen. Activiteiten voor senioren, voor jongeren en voor mensen met een beperking. Maar ook het Jongerenwerk van Welzijnskwartier deed actief mee. Er kwamen veel ontmoetingen van jongeren en senioren tot stand. ''Ontmoeting maakt het leven zinvoller dan in je eentje'', concludeerde Van Trigt. Dat gaat relatief eenvoudig en kan kleinschalig. De gemeente wil daaraan meewerken.
Van Trigt gaat initiatieven van burgers inventariseren en belooft in 2020 met een plan te komen om meer ontmoeting mogelijk te maken. Mensen moeten volgens de wethouder elkaar ontmoeten en elkaar helpen en bijstaan. Zoals in Drenthe gebeurt bij het zogenaamde Naoberschap. Dit vindt ook bestuurslid Wim de Bock van Welzijnskompas. ''Het dorp is toch een beetje aan het vergrijzen en heeft een redelijk groot bestand van mensen met een migratie-achtergrond. Eenzaamheid komt bij 40 % van de inwoners voor. Saamhorigheid door ontmoeting is daarom heel belangrijk.'' Het gaat vaak over eenvoudige activiteiten zoals een kookavond of wandelgroep.
Langs de wanden in de theaterzaal staat het inmiddels ook vol belangstellenden. Bezoekers houden een koord in de hand of hangen deze als sjaal om hun hals. De koorden worden met elkaar verbonden als symbool voor ontmoeting en verbinding. Er wordt bij het 'verbinden' veel gepraat en gelachen. Ter gelegenheid van het festival verscheen het boekje Elkaar Zien van het Welzijnskompas met alle informatie, activiteiten en adressen in Hillegom en Lisse.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>