Janny Smit en haar zoon William bij het drieluik van JAS.
Janny Smit en haar zoon William bij het drieluik van JAS. Foto: Arie in 't Veld

Nieuw kunstwerk voor Floralis

Cultuur

Floralis is verrijkt met een uniek kunstwerk. Het betreft een drieluik dat in 1992 door beeldend kunstenaar JAS (Johan Adriaan Smit 1945 – 2002) is gemaakt voor Muziekvereniging Crescendo in Hillegom, met als thema muziek en cultuur in de Bollenstreek.

Door Arie in 't Veld

De muziekvereniging is opgeheven en spoedig zal het verenigingsgebouw worden gesloopt. Kunsthandel het Grachthuisje in Lisse heeft op verzoek van Crescendo de meest toepasselijke herbestemming gevonden. Het schilderij is na 27 jaar namelijk overgedragen aan het Huis van Cultuur, ofwel Floralis. Janny Smit, de weduwe van de kunstenaar, en haar zoon William maakten met het doorknippen van een lint dinsdag het kunstwerk dat hangt boven de trap naar de bioscoopzaal zichtbaar voor het publiek.
Directeur-bestuurder Karin Spaans van Bescal vertelde dat de kunstenaar indertijd duizend bollenmanden nodig had voor een kunstwerk en vroeg Crescendo daaraan mee te werken. Dat lukte voor 1 gulden per mand en als dank voor die medewerking werd het kunstwerk aan de vereniging geschonken. "Het past perfect in het thema Bollenstreek, cultuur en muziek. We zijn blij dat we het konden overnemen."
Rob Beelen van het Grachthuisje zei het een enorm goede aanwinst te vinden die overigens in veel opzichten afwijkt van de abstracte kunst die de kunstenaar veelal produceerde.

Uit de krant