Huidige en oud-leden repeteren voor het jubileumconcert op 23 november.
Huidige en oud-leden repeteren voor het jubileumconcert op 23 november. Foto: pr

Crescendo Sassenheim viert 115-jarig bestaan met 12 maanden feest

Cultuur

Op 4 september is Harmonievereniging Crescendo Sassenheim 115 jaar geworden. Dat maakt Crescendo de oudste muziekvereniging van Teylingen. Om dit bijzondere jubileum te vieren organiseert de vereniging, samen met verschillende verenigingen en organisaties uit de Duin- en Bollenstreek, een jaar lang concerten en activiteiten; te beginnen met het Jubileumconcert op 23 november in Hotel Van der Valk Sassenheim-Leiden.

Een jubileum laat je niet zomaar aan je voorbijgaan. Daarom haalt Crescendo een jaar lang alles uit de muzikale kast. Daar kunnen collega-muziekverenigingen van Crescendo, Excelsior Hoofddorp (90 jaar), St. Cecilia Voorhout (100 jaar) en Soli uit Santpoort-Noord (110 jaar) over meepraten. Zij vierden allen kortgeleden hun jubileum en hebben voor Crescendo nog een paar handige tips.

Samen voor de muziek
De collega-muziekverenigingen zijn het erover eens. Het is de samenwerking die de muziek maakt. "We hebben een concert gegeven waarbij alle leden meespeelden, plus een koor van 150 man", aldus een trotse Soli. "Dat heeft een enorm saamhorigheidsgevoel bij alle leden gegenereerd." Ook St. Cecilia ziet een jubileumjaar als dé kans om samen eens goed uit te pakken: "Hoe leuk is het om de traditionele evenementen een jubileumglans te geven; daarmee wordt het hele jaar bijzonder. Blijf ook doen wat je altijd hebt gedaan en waar je goed in bent; samen met veel plezier muziek maken!"
En dat is exact wat deze verenigingen al jaren doen. Want hoe bijzonder is het dat er in Noord- en Zuid-Holland zoveel muziekverenigingen al tientallen jaren met zoveel plezier muziek maken voor én door jong én oud. "Van musiceren word je blij en van samen musiceren word je nog blijer", licht Excelsior enthousiast toe. "Het spelen bij een muziekvereniging is bijzonder omdat ieder zijn steentje bijdraagt en ieder op zijn eigen manier. Daarnaast maak je vrienden van alle leeftijden." St. Cecilia voegt toe: "Het gezamenlijk spelen in een orkest is net als een teamsport. Samen haal je meer uit de muziek dan alleen."

Muzikale reis door de tijd
Crescendo werkt dan ook voor haar eerste activiteit, hét Jubileumconcert, samen met Stichting Oud Sassenheim. Tijdens dit concert krijgen bezoekers een muzikale reis door de tijd te zien én te horen. Huidige en oud-leden van Crescendo verzorgen een avondvullend programma waarbij muzieknummers uit verschillende periodes van de vereniging te horen zal zijn; denk daarbij aan de statige mars 'Arnhem', het krachtige en moderne stuk 'Boom Boom' en het swingende 'Tribute to Count Basie'.
Kaarten voor het Jubileumconcert zijn nu verkrijgbaar bij Primera Sassenheim. Kijk voor meer informatie over het jubileumjaar op www.crescendosassenheim.nl.

Uit de krant