Bollen voor huisbroei gaan ondergronds voor Lenteflora | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
De aftrap van de Lenteflora: het in de grond zetten van de bollen die gebruikt worden voor de huisbroeiwedstrijden.
De aftrap van de Lenteflora: het in de grond zetten van de bollen die gebruikt worden voor de huisbroeiwedstrijden. (Foto: A.in 't Veld)

Bollen voor huisbroei gaan ondergronds voor Lenteflora

De winter moet nog beginnen, maar de organisatie voor de jaarlijkse huisbroeiwedstrijden 'Lenteflora' heeft het voorjaar al in beeld. Niet letterlijk, wel in de vorm van vele potten bloembollen die zaterdag werden geplant op een perceel achter Hobaho aan de Prof. van Slogterenweg.

Door Arie in 't Veld

Een hele klus, want voor elk van de ongeveer 80 deelnemers gingen 11 potten bollen de grond in. De geschiedenis van deze huisbroeiactiviteit is al zeer oud en inmiddels is de Lisser Lenteflora de enige huisbroeitentoonstelling op deze schaal in Nederland. Aangevuld overigens door vrije inzendingen, dat wil zeggen dat de inzenders daarvan alle mogelijke technische hulpmiddelen hebben mogen gebruiken. Met tot gevolg dat er sterke staaltjes vakmanschap te zien zullen zijn.

Vrolijke bedoening
De bollen hebben kou nodig om zich te ontwikkelen en op 25 januari kunnen ze dan worden opgehaald voor de tentoonstelling van 21 tot en met 24 februari. Waarschijnlijk wordt dat dit keer een vrolijke bedoening, want het thema luidt 'Carnaval: polonaise de lente in!' Maar zo ver is het nog niet. Als de potten met bollen in januari zijn opgehaald begint de kunst van het huisbroeien zonder allerlei technische voorzieningen. Goed inschatten of de bollen kou of warmte moeten hebben en in het licht of juist het donker moeten staan. Soms moeten de bollen worden geremd in hun groei en worden ze in de schuur gezet, of zelfs de koelkast. Of ze hebben warmte nodig. Naar binnen halen dus en een leuke plek vinden waar ze tot ontwikkeling kunnen komen.
Bij dat alles speelt ook nog het aspect licht en donker een rol; het is al met al een hele kunst om de bollen op tijd in bloei te hebben zodat de keuringscommissie ze aan de vooravond van de Lenteflora kan keuren. Niet zelden zijn er dan potten te zien waarop het gewas treurig over de rand hangt of nog in bloei moet komen. De boodschap is dat ook die potten ingeleverd moeten worden voor de beoordeling van het totale resultaat. Er zijn jaren dat er nogal eens wat missers zijn. Dat hoort er allemaal bij en de huisbroeiers hebben dan in elk geval een spannende tijd achter de rug.

Bolgewassen
Het sortiment dat zaterdag werd ingegraven bestaat uit de narcissen Wild Carnival van Bloembollenkwekerij Veul en Candy Princess van P. Pennings Bloembollenbedrijf. Aan tulpen werd Carnaval de Rio van WAM Pennings geplant, net als Kung Fu van Van der Slot Lisse en Caviar van Vd Slot Tulips. Van de hyacinten Blue Pearl en Scarlet Pearl van de Wed. A. van Haaster en Purple Sensation van H.L. Hogervorst. En dan nog de bijzondere bolgewassen. Vaak een moeilijke categorie met dit keer Muscari armeniacum van Kwekerij Turfspoor, Ornithogalum oligophyllum en Crocus chrys. Cream Beauty C.S. Weijers.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>