Hangkouserieën komt deze week uit (vormgeving: Jan Zeilemaker).
Hangkouserieën komt deze week uit (vormgeving: Jan Zeilemaker). Foto: pr

De vele wegen van Hillegom: de Wilhelminalaan

Column Sporen van Vroeger

Wie een eeuw terugdenkt, zal veel van de bestaande Hillegomse straten niet kunnen plaatsen. Ofschoon het dorp al in de vroege middeleeuwen ontstaan is als een nederzetting 900 jaar geleden al een kapel bezat, zijn veel van de huidige wijken en buurten pas in de afgelopen decennia ontstaan. Dat door de toevoeging van nieuwe wijken, wegen soms worden omgelegd merken we allemaal. De recentste wijziging is de toevoeging van een rotonde in het deel van de Olympiaweg dat vroeger Hillinenweg heette, om de wijk Ringoevers te ontsluiten. Er verandert toch veel in de infrastructuur van het dorp, denken we weleens. Maar daar kon men vroeger ook wel wat van – zo heeft de Wilhelminalaan wel vier locaties gehad!

Voordat de Wilhelminalaan is gelegd, was er een bochtig duinpad tussen Hillegom en De Zilk, dit kunnen we terugvinden op een kaart van het Hoogheemraadschap uit 1647. Dit duinpad volgde de kronkelige route van wat nu de oude Hillegommerbeek is. Bij het graven van de Nieuwe Beek onder orders van Jan Six II in 1724 is ook een nieuwe weg gelegd – beiden recht van ontwerp. Deze weg waar ook een brug in werd gelegd, werd in 1748 de Moolenweg genoemd.

In 1854 wordt de weg verlegd en 1884 opnieuw. Tenslotte in 1901 wordt de Wilhelminalaan wederom gedeeltelijk verplaatst en vanaf dat moment ligt de laan zoals dat nu nog steeds zo is. De weg heeft dan ook al vier namen achter zich gelaten: Zanderijlaan, Laantje van Kuijk, Stationsweg en Duinlaan. Ook hebben verschillende bedrijven een plaats gehad aan deze laan, waaronder een jamfabriek aan de zuidzijde, ter hoogte van het huidige nummer 15. Een zoet leven dus aan de Wilhelminalaan, zou je denken. Dat de opvatting over dat zoete leven kan verkeren, blijkt uit de berichtgeving in de kranten. In mei 1938 werd bericht over de opening van de jam- en advocaatfabriek die een aanwinst voor de gemeente werd genoemd, "te meer, daar een talrijk personeel er werk vindt". Na de sluiting van de fabriek werd in augustus 1949 bericht over "de onooglijk-lelijke jamfabriek Peka (…) waar een voortdurende zoetelijke jamgeur hing".

Het onderzoek naar de geschiedenis van de vormen van de Wilhelminalaan is verricht door de Werkgroep Genealogie van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Hierover schreef coördinator Alphons Maas een artikel voor het oktobernummer van donateurstijdschrift "Hangkouserieën" dat deze week verschijnt en bij de donateurs in Hillegom wordt bezorgd door de Vrienden-vrijwilligers. Buiten Hillegom zorgt de post daarvoor.

Behalve het artikel over de Wilhelminalaan in de serie "Hillegom in kaart gebracht" staat in "Hangkouserieën" het slot van het tweeluik over de Hillegomse kalkbranders de Soutmannen en uit de schatkamer worden verscheidene Grote Pompen getoond. De coverstory is een fors artikel van Marca Bultink over het Java-gebouw dat momenteel erg in de belangstelling staat vanwege de dreiging van sloopplannen. En heel veel VriendenNieuws want onze vrijwilligers zijn op vele fronten actief, waarover we graag onze donateurs informeren.

Nieuwsgierig naar dit mooie blad maar ontvangt u Hangkouserieën nog niet? Meld u dan snel aan: voor minimaal 8,50 euro per jaar zijn Hillegommers al donateur en ontvangen driemaal per jaar dit tijdschrift. Dan steunt u ook onze stichting in haar activiteiten voor het behoud van historisch Hillegom!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Uit de krant