Logo lissernieuws.nl
Dit soort foto's maakt de Hubble-telescoop.
Dit soort foto's maakt de Hubble-telescoop. (Foto: pr)

Lezing over het universum bij de Volksuniversiteit

De lezing over het universum bij de Volksuniversiteit kon vorig jaar onverwacht niet doorgaan. Op vrijdag 15 november komt die beloofde lezing alsnog, gegeven door Kees Griffioen uit Gouda.

Kees gaat onder meer in op de levenscyclus van sterren.  Sterren zijn voor ons het zichtbare deel van ons heelal. Het zijn er indrukwekkend veel en samen vormen ze de structuur van ons heelal. Onze sterren zijn verder de productieplaatsen van alle elementen en materialen waar we dagelijks mee werken. U zult overweldigende opnames en beelden zien gemaakt door de Hubble-telescoop. Verder over de energie van de zon, energie waar wij van leven. Zonne-energie is steeds belangrijker geworden, maar voor onze energievoorziening biedt het energieproces van onze zon (kernfusie) nog veel mogelijkheden. Ook besproken worden de planeten (are we alone?) en zwarte gaten.
Kees: Mijn liefde voor natuurkunde heb ik altijd onderhouden met veel zelfstudie en lezen. Samen met vier vrienden heb ik destijds een groepje opgericht en ieder moest per toerbeurt een onderwerp voorbereiden; dit is de bakermat geworden voor mijn lezingenserie. Na de thema's over de Chaostheorie, relativiteitstheorie van Einstein en het ontstaan van het heelal ontstond al snel een groeiende vriendenclub als trouwe bezoekers. Na lezingen over evolutie van het heelal en kwantummechanica werd ik al snel uitgenodigd op scholen, verenigingen en bedrijven. Stadscafé de Zalm in Gouda werd de thuisbasis. Het succes zit in de eenvoud waarin moeilijke onderwerpen worden uitgelegd; het gaat om de hoofdlijn en de essentie van de natuurkunde. Een beter begrip van de natuur inspireert!"
Aanvang 20.00 uur, prijs 5 euro, inclusief kopje koffie of thee. Er is plek voor 50 bezoekers. Reserveren kan via www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op de avond zelf kunt u zich aanmelden bij de balie en contant betalen.

Meer berichten