Het plan zoals het er bij de eerste presentatie uitzag.
Het plan zoals het er bij de eerste presentatie uitzag. Foto: pr

Wijzigingen in bestemmingsplan Elka

Algemeen

LISSE n De gemeenteraad krijgt in de vergadering van 28 november enkele wijzigingen in het bestemmingsplan Elka te behandelen. Het bouwvolume blijft hetzelfde, namelijk 26 appartementen, 14 eengezinswoningen, een waterkom met 40 ligplaatsen voor boten, een steiger en een recreatieve verblijfplaats voor omwonenden. Door betrokkenen is omtrent het plan bezwaar ingediend bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens wethouder Jeanet van der Laan kon men aan een flink aantal van die bezwaren tegemoetkomen.

Door Arie in 't Veld

In het beroepschrift zijn drie punten aangevoerd die in het bestemmingsplan nader gemotiveerd moeten worden, te weten de ladder van duurzame verstedelijking, stikstofdepositie en parkeren. De ladder van duurzame verstedelijking is geactualiseerd, omdat de rapportage ouder was dan twee jaar, er inmiddels nieuwe beleidsregels beschikbaar zijn gekomen en de door ontwikkelaar gehanteerde verkoopprijzen afwijken van de prijzen die in het 2e kwartaal 2019 bekend zijn gemaakt. Als gevolg van de uitspraak van de Raad van State inzake het Programma Aanpak Stikstofdepositie moest de wijze waarop de stikstofdepositie op het dichtst bij gelegen Natura2000-gebied werd berekend, worden herzien. Op basis van de nieuwe regels en de aangepaste rekenmethode is een nieuwe rapportage opgesteld, waaruit blijkt dat er geen significante effecten zijn op dit Natura2000-gebied, mits gebruik wordt gemaakt van het voorgeschreven bouwmaterieel. Om dit laatste te borgen heeft het college aan de omgevingsvergunning een voorwaarde verbonden.
Er is een second opinion over de vaststelling van de parkeernormen en de parkeerbalans gevraagd en verkregen, omdat de indieners van het beroepschrift hierbij vraagtekens stelden. Uit deze second opinion blijkt dat de parkeernormen en de parkeerbalans op een juiste wijze zijn bepaald, conform zowel het gemeentelijk beleid als de Crow-richtlijn.
In het beroepschrift is tevens aangegeven dat op dit moment niet of onvoldoende is geborgd dat het gebruik van de steigers enkel en alleen is toegestaan voor de bewoners en eigenaren van de veertig woningen. Hierdoor bestaat het gevaar dat het aantal geplande parkeerplaatsen bij het bouwplan te laag is doordat niet uitgesloten is dat derden een ligplaats zouden kunnen kopen, en/of huren en/of gebruiken. Om dit te voorkomen stelt het college voor om een aanvullende gebruiksregel op te nemen in het bestemmingsplan. Aanvullend hieraan is een overeenkomst met de ontwikkelaar gesloten die privaatrechtelijk de verkoop, het verhuur of anderszins gebruik door derden uitsluit.
Of en in hoeverre de veranderingen van invloed zijn op het starten van het bouwplan is overigens niet bekend.

Uit de krant