Natuurkenner Wim Grimme en De Groene Bol-voorzitter Rob Clemens.
Natuurkenner Wim Grimme en De Groene Bol-voorzitter Rob Clemens. Foto: Esther Akerboom

Vijf jaar Natuur en Milieu Educatiecentrum De Groene Bol

Duurzaam & Groen

Natuur en Milieu Educatiecentrum De Groene Bol, gelegen in een lokaal naast de kinderboerderij op landgoed Keukenhof, vierde onlangs het eerste lustrum. Helaas was het een regenachtige dag en kwamen er wat minder bezoekers dan waar op was gerekend. Best jammer, want het programma was niet alleen leuk maar ook nog eens heel interessant.

Door Esther Akerboom

Naast de Familie Natuurspeurtocht en de Zwerfvuilspeurtocht gaf natuurkenner Wim Grimme in de ochtend en middag een lezing over het herfstklaar maken van de tuin. Hierbij kwam ook de koolstofcyclus en de actuele stikstofproblematiek aan de orde. "In Nederland lijden we aan het netheidssyndroom. Ieder gevallen blaadje wordt opgeruimd, maar kale grond is niet natuurlijk", leerden de aanwezigen. Waarop een alerte bezoeker zich afvroeg waarom dan toch alle blaadjes in Lisse uit de perkjes worden geblazen en geharkt en dat er voor de gemeente ook nog heel veel te leren valt. Voor iedereen stond een tasje met informatie en crocusbolletjes klaar.

Rob Clemens, die in 2015 voorzitter werd, stond iedereen enthousiast te woord. "In de afgelopen jaren hebben we al veel bereikt. Zo hebben we de academy opgezet om onze vrijwilligers te trainen over de lesstof en de omgang met kinderen. We organiseren natuurexcursies, bijenlessen, exposities en slootjesonderzoek, werken mee aan de landelijke opschoondag en de boomfeestdag. Bijna alle basisscholen uit Lisse, maar ook uit de omtrek doen mee met ons programma. We werken samen met veel andere organisaties en streven ernaar om zoveel mogelijk voorlichting te kunnen geven."

Na de lezing in de middag ontstond tussen de bezoekers een gesprek over het milieu, veganisme, waterstofmotoren, windmolens en zonnepanelen. "In de toekomst willen we nog meer mensen bereiken door meer activiteiten voor volwassenen en het voortgezet onderwijs te organiseren", zegt Clemens. "We gaan uit van de vijf grote thema's die door de gezamenlijke NME-centra worden omarmd: energietransitie, voedsel, hergebruik van grondstoffen, water en biodiversiteit. Die vinden we ook terug in de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. We willen uitgroeien tot een echt duurzaamheidscentrum en kennismakelaar zijn bij duurzame initiatieven, ook voor de gemeente. Het gaat niet zo goed met onze aarde; samen moeten we werken aan de verbetering van klimaat en milieu. En dat begint met bewustwording."

Uit de krant