De seniorenbus wordt bijna aan het zicht onttrokken door de groep vrijwilligers.
De seniorenbus wordt bijna aan het zicht onttrokken door de groep vrijwilligers. Foto: Arie in 't Veld

De Paraplu blij met nieuwe seniorenbus

Algemeen

Hij is splinternieuw, staat vol met stickers van sponsors en rijdt elektrisch: de nieuwe seniorenbus van de Stichting De Paraplu. Zaterdag werd het busje officieel in gebruik genomen en kan het beginnen aan het rondrijden van met name ouderen.

Door Arie in 't Veld

Bij de ingebruikname vertelde Trees Hollenger van de vrijwilligersgroep dat dit het derde busje is in bijna 13 jaar. "Met het eerste busje reden we in een jaar zo'n 5.000 kilometer en nu zijn dat er al ongeveer 20.000. Bij de directe verbinding met de organisatie zijn tien telefonistes en tien chauffeurs aangesloten, alsmede twee coördinatoren, maar we hebben nog plek voor vrijwilligers. Met name voor chauffeurs." Het busje is door 25 bedrijven en instellingen gesponsord en heeft een leasecontract voor vijf jaar.

Op tijd
Coördinator Johan van Zoest zei zaterdag dat het initiatief voor zo'n bus indertijd is ontstaan in het kader van het project 'Is de Poelpolder ouderenproef', gedragen door de gemeente. "De eerste bus kwam er op 7 maart 2008. De uitvoering kwam in handen van de toenmalige SWOL, de Stichting Welzijn Ouderen Lisse. Na twee jaar ging het gemeentebestuur over tot een grote bezuinigingsoperatie binnen het sociaal culturele leven in Lisse en werden alle culturele clubs die bij het SWOL waren aangesloten daar weggehaald. De SWOL mocht zich alleen nog bezighouden met de kwetsbare ouderen. Vervolgens werd de Stichting De Paraplu opgericht waarbij alle resterende 21 clubjes onderdak kregen. Een van die groepen was de groep Seniorenbus Lisse. Voor € 1,75 per rit brengen we ouderen die een vervoersprobleem hebben van deur tot deur naar bijvoorbeeld huisarts of familie. En…. we rijden op tijd."

Gunfactor
Van Zoest zei tevens dat het aantal ritten per week (alleen op werkdagen en van 8.30 tot 17.30 uur) steeds groter is geworden. "We zitten nu boven de honderd ritten per week. Met sympathieke financiële hulp en een grote gunfactor is de helft van de aanschafprijs (inclusief de laadpaal) contant betaald en de andere helft via een leasecontract, waardoor de ouderen in Lisse in elk geval de komende vijf jaar tegen een redelijke prijs kunnen genieten van dit initiatief."

Uit de krant