Bloembollenboulevard komt in handen van Keukenhof | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Komend jaar kunnen de kraamhouders nog terecht op de grond langs de N208.
Komend jaar kunnen de kraamhouders nog terecht op de grond langs de N208. (Foto: Arie in 't Veld)

Bloembollenboulevard komt in handen van Keukenhof

De kogel is door de kerk. De gemeente Lisse gaat het stuk grond langs de Westelijke Randweg waar in het voorjaar de bloembollenkramen staan van de provincie kopen en vervolgens doorverkopen aan Keukenhof. Dat is althans het besluit van het college. De raad moet hierover nog instemmen.

Door Arie in 't Veld

"Wij kunnen geen rol spelen in de exploitatie van dit gebiedje, vandaar het doorverkopen aan de Stichting Keukenhof," aldus wethouder Kees van der Zwet. "Keukenhof heeft toegezegd bereid te zijn om in elk geval in 2020 de huidige kraamhouders een vergunning te verlenen."
Daarbij zullen de partijen zich volgens Van der Zwet echter wel aan de wetgeving moeten houden en de verkopers ook moeten handelen in het kader van het Keurmerk Bloembollen Holland. "Wij hechten eraan dat een stukje cultuur en folklore behouden blijft, maar het is geen taak van de gemeente om in dit verband vergunningen uit te delen. Zo denkt de provincie er ook over. Keukenhof doet nu de handreiking voor de aankoop en zal de kraamhouders in elk geval voor komende jaar benaderen. Uiteraard hopen we dat dit voor de gemeenteraad voldoende is."

Uit beeld
Van der Zwet merkt op dat als Lisse de grond niet zou kopen de kans groot zou zijn dat de kraampjes helemaal uit beeld geraken. "De provincie heeft conform intern beleid het gebruik van de parkeerplaats in de periode 2014-2018 geëvalueerd samen met de betrokken partijen. Hieruit kwamen zaken naar voren met betrekking tot de openbare orde en (verkeers)veiligheid. Het gaat hierbij om incidenten tussen kraamhouders onderling, maar ook parkeer- en doorstromingsproblemen, doordat bussen bij specifieke kramen wilden staan. Het staat de provincie vrij om de grond aan andere partijen aan te bieden, of de grond in eigendom te behouden, waarbij zij heeft aangegeven dat geen ontheffingen voor kramen meer worden verleend omdat dit niet tot haar kerntaken behoort. Daarnaast is Keukenhof als showtuin een belangrijke vertegenwoordiger van de bollensector en die stimuleert door inzet van lokale leveranciers en medewerkers de lokale economie en werkgelegenheid. Verder is er de mogelijkheid tot het terugkopen van de grond (voor dezelfde prijs) hetgeen wordt opgenomen in de koopovereenkomst, zodat eventuele toekomstige plannen voor de N208 daardoor niet worden gefrustreerd", meldt de wethouder nog.

Kraamhouders
Namens de standplaatshouders is inmiddels kenbaar gemaakt dat in hun ogen in de handreiking vooralsnog geen of onvoldoende 'garantie' wordt gegeven dat hun belangen in voldoende mate worden gerespecteerd. Ook wensen de kraamhouders zich nog nader te oriënteren op de gekozen juridische constructie, inhoudende dat de grond aan Keukenhof wordt verkocht en andere geïnteresseerden in aankoop worden gepasseerd. Aan de gemeenteraad wordt door het college uitgelegd dat in dit geval dat niet nodig is.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>