Sinterklaas roept op om kartonnen dozen te pletten en klein te maken.
Sinterklaas roept op om kartonnen dozen te pletten en klein te maken. Foto: pr

#Pletjepakketje na pakjesavond en kerst: recycle je karton!

Algemeen

Pletten is niet alleen leuk, maar ook nuttig! Met die boodschap wil grondstof- en duurzaam energiebedrijf Meerlanden zoveel mogelijk mensen uitdagen om de komende maand dozen te pletten via de campagne #pletjepakketje. Oude kartonnen dozen zijn namelijk prima te recyclen. Dat lukt het best als ze plat de papiercontainer bereiken.

December is met Sinterklaas en kerst dé maand dat we omkomen in de kartonnen dozen. Dat merken niet alleen de pakketbezorgers, ook de afvalinzamelaars krijgen met fors meer kartonafval te maken. Een oude kartonnen doos is volledig herbruikbaar. Afvalinzamelaars zijn er ontzettend mee geholpen als de pakketjes op de juiste manier in een papiercontainer terechtkomen, namelijk plat. Met platgemaakte dozen raken containers minder snel verstopt en ontstaat er minder zwerfval door lege dozen die naast de container belanden in plaats van erin.

Plet mee
Meerlanden heeft daarom december benoemd tot #doosember en roept iedereen op om hun pakketjes te pletten. Via #pletjepakketje wordt men uitgedaagd om te scheuren, knippen, stampen en pletten en om foto's en filmpjes daarvan te delen via sociale media (@meerlanden en @pletjepakketje). Bij verschillende ondergrondse papiercontainers worden bewoners verrast met green graffiti die hun helpt het juiste gedrag te vertonen. Via pletjepakketje.nl is alles te lezen over het recyclen van karton en kan je zien wat er met de dozen gebeurt nadat ze in de container belanden.

Voorkom dat karton onbruikbaar wordt
"Het komt vaak voor dat mensen pakketjes in zijn geheel in een container stoppen. De container raakt zo onnodig snel vol en het zorgt voor storingen in het containersysteem", vertelt Just Zandhuis, directeur Klant en Operatie bij Meerlanden. "Ook zetten mensen lege dozen naast de container. We zien vooral dozen van lcd-tv's en bananenkisten vaak staan. Dat wordt zwerfafval. Bovendien maakt een regenbui het afval onbruikbaar, want nat karton kun je niet recyclen."

6 december is pletjepakketjedag
Bijplaatsingen en ongeplette dozen zijn niet alleen een lokaal probleem, alle papierinzamelaars in Nederland herkennen dit fenomeen. Meerlanden hoopt dat zoveel mogelijk kartonnen verpakkingen van alle Sinterklaascadeautjes zo klein mogelijk de papiercontainer ingaan en roept daarom iedereen op om op 6 december te gaan pletten. Oftewel, na pakjesavond volgt #pletjepakketjedag!

Geen afval maar grondstof
Meerlanden heeft als innovatieve duurzame onderneming het doel om afval voor 100% terug te brengen in de kringloop. Karton leent zich hier uitstekend voor, want van oude pakketjes kunnen eindeloos nieuwe pakketjes worden gemaakt. Mits goed aangeleverd.

Met deze tekst op de grond worden inwoners gestimuleerd kartonnen dozen op de juiste manier in de papiercontainer te gooien.

Uit de krant