Logo lissernieuws.nl
De kindergemeenteraad van Lisse 2019.
De kindergemeenteraad van Lisse 2019. (Foto: Sven van der Vlugt)

Kindergemeenteraad Lisse kiest winnend project

De kindergemeenteraad van Lisse vergaderde woensdag 27 november 2019 in het gemeentehuis. Onder leiding van burgemeester Lies Spruit debatteerden zestien jonge raadsleden over vier projecten. Het winnende project kreeg een cheque ter waarde van 2000 euro. 

De vergadering vormde het sluitstuk van het project kindergemeenteraad Lisse, dat voor de tiende keer werd georganiseerd. Het project beslaat vier weken. Eerst leggen raadsleden in de schoolklassen uit hoe de politiek werkt; daarna mogen de leerlingen zelf de politieke arena van de commissie en de raad in om uiteindelijk één project uit te kiezen. Dit jaar deden basisscholen De Tweemaster, De Lisbloem, De Klarinet en Kindercampus Joseph mee. Voor het eerst konden de leerlingen de insprekers kritisch aan de tand voelen. En voor het eerst werd de vergadering live uitgezonden!   

De projecten
Achtereenvolgens werden in de drukbezochte kindergemeenteraad de projecten van Cheeky's Kinderdagvervblijf (groen speelplein), verzorgingshuis Berkhout (Oud-Hollandse Kermis), stichting Puntenburg (speciaal ponyzadel) en stichting De Paraplu (activiteiten voor ouderen) besproken. De jonge raadsleden reageerden op elkaar en stelden soms lastige vragen aan de indieners. Na de bespreking vroeg de voorzitter de jonge raadsleden in de pauze nog eens goed na te denken over de keuze van het project. Cheeky's Kinderdagverblijf en De Paraplu kregen elk twee stemmen, Puntenburg en Berkhout elk zes. Dat maakte een tweede stemming nodig. Zes leerlingen stemden voor Berkhout en tien voor de stichting Puntenburg, die dus opnieuw in de prijzen viel. Daarmee eindigt de tiende succesvolle kindergemeenteraad op rij. Co Lieverse nam namens de stichting uit handen van de raadsleden de cheque in ontvangst.  

Over het winnende project
Speciaal ponyzadel: het project van stichting Puntenburg bestaat uit de aanvraag van extra ponyzadel voor het nieuwe paardje Happy. Puntenburg is een manege waar kinderen en jongeren met lichamelijke of verstandelijke kunnen paardrijden. Voor die groep is wel een speciaal klittenbandzadel met rugleuning nodig, zodat ze er niet af kunnen vallen.
Vrijwel alle leerlingen staan positief tegenover de aanvraag. "Eigenlijk kunt u niet tegenstemmen", verwoordt iemand het, maar dat gebeurt wel. "Met alle respect voor Puntenburg", begint Senna Külçer, "maar Puntenburg heeft al twee keer gewonnen, dus nu mag iemand anders. Wij vinden het een beetje te ver gaan om ook nog een zadel te vragen." De woordvoerder van de manege laat weten dat het geld ook wordt gebruikt om het nieuwe paard te trainen. "Kinderen worden met een speciale lift op het paard getild. Die paarden mogen dan niet schrikken en daar worden ze speciaal op getraind. Daar huren we een dame voor in."

Meer berichten