Mevrouw Verwoerd-Scipio: 100 jaar en zeer positief ingesteld | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
De eeuwelinge in gesprek met wethouder Kees van der Zwet.
De eeuwelinge in gesprek met wethouder Kees van der Zwet. (Foto: A. in 't Veld)

Mevrouw Verwoerd-Scipio: 100 jaar en zeer positief ingesteld

Mevrouw Jo Verwoerdt-Scipio heeft geen wonderformule om ouder te worden, maar op haar honderdste verjaardag eind vorig jaar zei ze dat het in elk geval belangrijk is om optimistisch te blijven en positief de toekomst tegemoet te zien. En dat je bezig moet blijven.

Door Arie in 't Veld

Honderd jaar. Alsof het niets is. Op een enkele kleinigheid na is het de nieuwe eeuwelinge die in Berkhout woont totaal niet aan te zien of te horen dat ze deze leeftijd heeft behaald. "En natuurlijk krijg je in zo'n lange periode wel eens wat ongemakken cadeau, maar je moet vertrouwen hebben dat het goed komt", zegt ze zelf.
De honderdjarige is goed bij het hoofd en goed bij de mond en praat honderduit als je eenmaal vragen gaat stellen. Dan hoor je onder andere dat ze honderd jaar geleden werd geboren op Java, Indonesië, in 1952 naar Nederland verhuisde en in Spijkenisse woonde en nu al een aantal jaren in Lisse. Eerst in Eikenhorst en nu in Berkhout waar ze het erg naar haar zin heeft. Wethouder Kees van der Zwet kwam mevrouw Verwoerdt op 30 december met de behaalde mijlpaal namens de gemeente feliciteren en luisterde aandacht naar haar belevenissen.

Boek
Met haar pratend over wat er achter haar ligt, zegt de honderdjarige dat ze genoeg heeft beleefd om er een boek over te schrijven. Ooit is daarmee al begonnen, maar het is nog niet afgemaakt. De belevenissen stoppen echter niet. Al was het alleen al vanwege het feit dat ook twee kinderen, vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen deel van haar leven gingen uitmaken. Dan hebben we het over nu. Boeiend is de periode die ze beschrijft over de eerste levensjaren op West-Java. Onder andere op de suikerplantage van haar vader, waardoor ze steeds naar andere plekken op het eiland verhuisde, omdat de suiker niet iedere keer op dezelfde grond kon worden verbouwd.
Toen Indonesië zelfstandig werd moesten ze het land verlaten en reisde het gezin af naar Nederland waar een nieuwe toekomst werd opgebouwd. Het gaat in dit verband te ver om haar belevenissen tijdens de oorlog in Indonesië te beschrijven, maar alles staat haar nog helder voor de geest en ze kan er boeiend over spreken. Nog één keer is ze naar haar geboorteland terug geweest. "Dat vliegen viel erg tegen. Voor mij hoeft dat niet meer. Heel anders dan die lange bootreis naar Nederland op een redelijk luxe schip."
De eeuwelinge vermaakt zich opperbest in haar gezellig ingerichte kamer in Berkhout en in de ontspanningsruimte. Ze kijkt graag tv, zoals naar De Slimste Mens, en ze leest dagelijks de krant. Verder lost ze sudoku's en woordzoekers op. En verder geniet ze van haar familie. Uiteraard worden haar nog vele jaren in goede gezondheid gewenst.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>