De medewerkers van veel Sophia Scholen gaan een fietsroute afleggen tijdens de staking om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs.
De medewerkers van veel Sophia Scholen gaan een fietsroute afleggen tijdens de staking om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs.

Veel medewerkers Sophia Scholen staken, waaronder Klarinet en Lisbloem

Onderwijs

In het onderwijs vindt op 30 en 31 januari opnieuw een staking plaats. Ook een groot aantal van de bijna 700 medewerkers van de 28 Sophia Scholen legt de werkzaamheden neer om aandacht te vragen voor het verschil in salaris tussen basis- en voortgezet onderwijs, de te hoge werkdruk en het lerarentekort. In de Duin- en Bollenstreek vinden meerdere stakingsacties plaats.

Het net aangetreden college van bestuur (CvB), Omar Ramadan en Eveline Driest, houdt geen loon in bij leerkrachten die gaan staken. "Wij waarderen medewerkers die doorwerken enorm, maar benadelen de collega's die het werk 1 of 2 dagen neerleggen niet", aldus Omar Ramadan, voorzitter van het CvB. Wel heeft het CvB stakende collega's verzocht om zich die dagen in te zetten voor goed onderwijs in de toekomst. Het zijn geen vrije dagen.

Onderbetaling en overbelasting
"Er is geen instelling die zo veel maatschappelijke impact heeft als de basisschool – 8 jaar lang, 5 dagen per week, 6 uur per dag", aldus Ramadan. "Een goede basisschool laat getalenteerde kinderen excelleren en biedt kinderen die weinig kansen van huis krijgen een fundament voor verder succes. Het is een nationale schande dat zoiets waardevols zo karig wordt bekostigd." Sophia Scholen bestrijdt het lerarentekort door de juffen en enkele meesters te verleiden 4 of 5 in plaats van 3 dagen per week te werken en een "fatsoenlijk salaris helpt daarbij."

In gesprek in de regio
Tientallen Sophia-medewerkers sluiten aan bij de grotere manifestaties in Amsterdam en Rotterdam. Veel collega's willen juist in de Duin- en Bollenstreek zichtbaar in gesprek met elkaar en het publiek. Een van de initiatieven betreft een fietstocht door de regio. Hieraan doen onder meer medewerkers van de Lisser basisscholen de Klarinet en de Lisbloem mee. De start vindt plaats op basisschool De Schapendel in Noordwijk. Sophia-medewerkers rijden een route door de Duin- en Bollenstreek, waarbij steeds meer collega's aansluiten. Onderweg en tijdens de stops gaan zij met elkaar in gesprek over mogelijke oplossingen voor het onderwijs in de toekomst. De touwtjes, die iedere medewerker meebrengt, worden aan elkaar geknoopt, waarbij de symboliek duidelijk mag zijn. De bol touw die onderweg zal ontstaan, wordt aan het einde van de fietstocht rond 13.30 uur door naar verwachting 115 medewerkers aangeboden aan het CvB in Voorhout. "Als hart onder de riem, omdat het CvB ons steunt", geeft Evelijn Sanders aan, directeur van de Schapendel en samen met haar team initiator van de actie. "Samen zetten we onze schouders eronder."

Fietsroute
Hoe verloopt de fietsroute die de Sophia-medewerkers gaan afleggen?
09.00 uur: Verzamelen Schapendel. Via toeristische route fietsen we naar de Victorschool.
10.00 uur: Stop 1. Koffie bij de Victorschool.
11.30 uur:  Stop 2 bij de Klarinet in Lisse. Hier wordt voor een lunch gezorgd.
12.30 uur: Stop 3. Vertrek richting Voorhout, door Sassenheim. Kerk (St. Pancratiuskerk) hoek Hoofdstraat/ Parklaan verzamelpunt waar de Buitenplaats aansluit.
13.00 uur: Vertrek richting centraal bureau, door Voorhout heen. 
13.30 uur: Stop 4. Aankomst centraal bureau.

Petitie tegen lerarentekort
Het team van de Prinsenhof in Noordwijkerhout voert actie in de dorpskern. De aandacht gaat uit naar het lerarentekort, wat het bieden van goed onderwijs steeds meer onder druk zet. Hierbij sluiten zij aan bij de petitie van Ouders van Nu en doen zij een oproep aan ouders en dorpsbewoners de petitie te ondersteunen.

Uit de krant