Zo'n 30 gezinnen uit Lisse maken gebruik van de voedselbank.
Zo'n 30 gezinnen uit Lisse maken gebruik van de voedselbank. Foto: archief

Armoede uit taboesfeer halen blijft ook in Lisse een uitdaging

Politiek

De gemeenteraad van Lisse wil dat de armoede die in het dorp voorkomt snel en adequaat wordt aangepakt. Dat bleek uit de besprekingen over de Beleidsnota armoedebeleid, die in de vergadering van de commissie van Financiën vorige week werd besproken. Onder het motto "Iedereen doet" is deze nota geproduceerd en de raad wordt voorgesteld met de nota in te stemmen in de raadsvergadering van 30 januari. Dat zal waarschijnlijk wel lukken, want besloten werd het onderwerp als hamerstuk af te handelen.

Door Arie in 't Veld

Marianne Bergman (CDA) is blij met de armoedeaanpak. "We vinden het van belang dat de doelgroep gehoord is. We moeten er met elkaar voor zorgen dat Lisse een dorp wordt waarin iedereen meetelt en mee doet." Wethouder Jolanda Langeveld zei dat men niet een-op-een is gehoord, maar wel via diverse instanties. Nu wordt bekeken hoe en in hoeverre men wel tot persoonlijke gesprekken kan komen. "We gaan proberen om laagdrempelige gesprekken aan te gaan en proberen tips en trucs te geven. Hoe je dingen brengt en hoe je ze bespreekbaar maakt, daar kun je veel mee winnen. Ook is het zo dat het gebruik van de regelingen een stuk beter kan, maar mensen blijken het moeilijk te vinden om hulp te vragen, terwijl ze al eerder uit de schulden hadden kunnen komen als men er bijtijds bij was. We hopen in elk geval de mensen te bereiken die we moeten bereiken. Tegelijk zien we ook dat mensen zaken laten liggen waar ze recht op hebben, omdat ze er gewoon geen weet van hebben."

Guus Mesman van de PvdA zei onder andere dat gezien de meer dan gemiddelde lastenverzwaring in Lisse het erop lijkt dat Lisse zelf de eigen armoede op poten zet. Maar hij is blij met de positieve nota. "We gaan de goede kant op met het armoedebeleid. Mensen worden geholpen die niet in staat zijn om in de samenleving te functioneren. Iedereen moet mee kunnen doen. We zien helaas ook te vaak dat mensen er niet financieel op vooruit gaan als ze zouden gaan werken. Dat geeft dan geen prikkel. Werken moet wel lonen." Hij zei er een hard hoofd in te hebben om armoede uit de taboesfeer te halen, omdat mensen niet gauw toegeven dat ze de touwtjes niet aan elkaar kunnen knopen. "Misschien kan een vertrouwenstelefoon helpen."

Gabriëlla Eekhout van D66 vroeg zich af hoe het kan dat Lisse zo'n 400 gezinnen telt die onder de armoedegrens leven en er daarvan zo'n 30 gebruikmaken van de Voedselbank. Volgens Langeveld was dit ook de gemeente opgevallen. "Binnenkort wordt met de drie HLT-voedselbanken gesproken om te bekijken wat men van elkaar kan leren."

Cobi van der Wiel van de VVD constateerde dat Lisse met 400 huishoudens onder de armoedegrens landelijk gezien op een redelijk niveau zit, maar dat het aantal toch altijd nog te veel is.

Mariëtte Hulsbergen van de SGP-CU vroeg zich af waarom in de nota wordt gesproken over 'bewegen voor volwassenen'. "Dat hoort meer thuis in de nota sport en bewegen." Langeveld: "Wij zien het juist als onderdeel van de totaalaanpak. Soms is sporten van belang om het hoofd leeg te kunnen maken."

Uit de krant