Lynn en Noëmi door naar kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Alle voorlezers ontvingen een tijdschrift en de winnaars een boekenbon.
Alle voorlezers ontvingen een tijdschrift en de winnaars een boekenbon. (Foto: Esther Akerboom)

Lynn en Noëmi door naar kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

De bibliotheek was zaterdag het decor van de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Op dertien basisscholen uit Lisse, Teylingen en Noordwijk was de allerbeste voorlezer uit groep 7 of 8 gekozen en twaalf van hen zetten deze middag hun beste beentje voor.

Door Esther Akerboom

Voor een groot publiek en onder het toeziend oog van de jury, bestaande uit oud-schooldirecteur Lida Wickeren, Eline Geursen, projectleider Educatie van de Bibliotheek Bollenstreek en kinderboekenschrijfster Carolina Bongers, las ieder kind een stukje voor uit een zelfgekozen boek.
Kris Matser uit Noordwijk trapte af en deed het publiek sidderen met een spannende passage uit het boek 'Het nieuwe spookhuis'. De Lissese Noa Hammani bleek dyslexie te hebben. "Ik geef niet op", verklaarde ze en las met verve een grappig stuk voor uit 'De eilandenruzie'. Ook Jens van Velzen uit Teylingen bleek een beetje dyslectisch te zijn, maar las prima voor uit een boek over Mees Kees waar hij zelf veel lol om had gehad.
Annefien de Kruijk uit Teylingen koos een stuk uit de klassieker 'Ronja de roversdochter'. Maxime Verloop uit Noordwijk las een passage uit 'De Heksen' voor, die extra leuk werd door het stemmetje dat zij opzette. Daarmee negeerde ze het advies van de jury om geen stemmetjes te gebruiken.
De Noordwijkse Max de Graaf gaf aan wel comfortabel te zitten en voor te gaan lezen uit 'Harry Potter en de Steen der Wijzen'. Met zijn droge "Ik begin gewoon bij het begin en dan zien we wel" had hij de lachers op zijn hand. Cathelijne Pronk, alweer uit Noordwijk, begon gewoon op haar gemak met het voorlezen uit 'Het Winterhuishotel', een griezelig stuk uit een spannend boek.
Valerie Koek uit Teylingen vermaakte het publiek met een passage uit 'Joris en de geheimzinnige toverdrank', die ging over een wel heel erg nare grootmoeder.
Lara Heres uit Noordwijk las al voor toen ze in groep twee zat. Nu gaf ze een staaltje van haar kunnen uit 'Razend' van Carry Slee, een droevig stuk over een jongen die geslagen werd door zijn vader. De eveneens Noordwijkse Lynn Wielenga had een mooi kartonnen bord van de kaft van haar boek 'Lampje' meegenomen. Zij trakteerde haar luisteraars op een spannend gedeelte over Martha, die een eng monster moest gaan voeren.
De Teylingse Belle van Harten las uit 'Meester Pompelmoes' en hekkensluiter Noëmi Kroon uit Lisse dook in 'De waanzinnige boomhut'. Zij las voor over een stel kinderen dat schipbreuk had geleden.
De jury had er er maar moeilijk mee. Die let niet alleen op de manier van voorlezen, maar ook op contact met het publiek en de keuze van het fragment. Uiteindelijk kregen alle kinderen een compliment en hoorden Lynn en Noëmi dat ze door zijn naar de kwartfinale die in maart plaatsvindt. De winnaars van de kwartfinales gaan door naar de provinciale finale van Zuid-Holland op 8 april. De winnaar van de provinciale finale gaat door naar de landelijke finale.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>