BV Lisse wist op het laatste moment de wedstrijd tegen Blue Stars uit Diemen te winnen. Foto: pixabay

Basketbalvereniging Lisse trekt aan langste eind in nagelbijter

Sport

Basketbalvereniging Lisse mocht zaterdagavond een wedstrijd afwerken tegen de Blue Stars uit Diemen. In een enorme bikkelwedstrijd werd een vijfpuntsachterstand met nog drie minuten te gaan toch omgezet in winst. Wouter Luijk besliste de eindstand in de laatste minuut op 65 - 63.

Door Sander Korteweg

Met BV Lisse gaat het goed. Het team dat vorig jaar promoveerde, staat op dit moment tweede in de tweede divisie met slechts twee verliespartijen. De Blue Stars staan op dit moment zesde met acht gewonnen en zeven verloren wedstrijd. De eerste wedstrijd tegen deze ploeg werd relatief comfortabel gewonnen met negen punten. Een leuk weetje is dat Oud-Lissenaar Orlando Gomes tegenwoordig bij Blue Stars zijn wedstrijden speelt, hij was echter geblesseerd en kon niet meespelen. BV Lisse kampte echter ook met wat persoonlijke problemen. De wedstrijd moest helaas gespeeld worden zonder de geblesseerde Thomas Vos en Sander Korteweg. Zo kwam de ploeg tot slechts acht fitte spelers die het klusje moesten gaan klaren.

In het eerste kwart van de wedstrijd gunden beide teams elkaar weinig speelruimte. In dit kwart stond uiteindelijk niemand met meer dan vier punten voor. Op elke scoringsrun werd geantwoord met een scoringsrun van de opponent. Uiteindelijk stond er 14 - 18 voor Lisse op de borden.

Het tweede kwart van de wedstrijd begon met twee scores voor Lisse, de stand werd daarmee op 22 - 14 gezet. Deze voorsprong van acht punten bleek de grootste voorsprong voor beide teams in de gehele wedstrijd. De thuisploeg wist echter uitstekend op deze achterstand te reageren en plaatsten een 8 - 0 run om de wedstrijd weer op gelijke hoogte te zetten. Na een time-out plaatste de thuisploeg wederom een 10 - 2 run, waar Lisse even geen antwoord op had. Dit kwart eindigde verloren met 18 - 11, de ploegen gingen de rust in met 32 - 29.

De rust was goed nodig. In de hal was het heet en veel spelers van Lisse waren zeer vermoeid. De boodschap van coach Metin was duidelijk, alleen bikkelen en geduldig aanvallen zullen de winst gaan brengen vandaag. Er moest met 100 procent vertrouwen in de eigen capaciteiten gespeeld gaan worden.

Het derde kwart van de wedstrijd begon direct met een driepunter en een score van Lisse, waardoor de achterstand werd omgebogen in een voorsprong. Wederom gaven beide ploegen elkaar weinig cadeau, na elke schotpoging was er strijd onder het bord voor de rebound. Het maximale verschil tussen de ploegen was slechts 3 punten. Lisse wist dit kwart te winnen met 14 - 19 en daarmee ging de uitploeg het vierde kwart in met 3 punten voorsprong.

In het vierde kwart bleek hoe zeer de teams aan elkaar gewaagd waren. De scheidsrechter speelde in dit kwart een belangrijke rol. Na een paar minuten wist de arbitrage ervoor te zorgen dat Lisse al 4 teamfouten had. Op dat moment mocht de thuisploeg vrije worpen schieten na iedere fout van Lisse. Er moest dus hard en fysiek verdedigd worden zonder fouten te maken. Dat lukte niet heel aardig, Lisse maakte dit kwart negen persoonlijke fouten. De Blue Stars schoten dit kwart 13 vrije worpen, maar wisten er slechts vijf te raken.

Daarnaast werd dit kwart gekarakteriseerd door een smerige fout van de tegenstander. Rohan van der Zwet, die een zeer verdienstelijke wedstrijd speelde, pakte een interceptie op de middenlijn en probeerde een lay-up te lopen aan de andere kant. Op dat moment sprong een tegenstander in zijn nek, waardoor hij hard tegen de muur landde. Een onbesuisde actie die makkelijk écht vervelend had kunnen aflopen. Het viel gelukkig mee met een flinke schram en een dikke knie.

Met nog ongeveer een minuut te gaan was de stand gelijk op 63. Wouter Luijk dribbelde de bal op, zag dat hij door een kleinere speler verdedigd wordt, viel hem aan en wist via het bord de bal door de ring te krijgen. 63 - 65 met nog zes seconden te gaan. De tegenstander kreeg door de druk van Lisse de bal maar lastig over de middenlijn, deed een schietgebedje en wierp vanaf minstens 3 meter achter de driepuntslijn een bal tegen het bord. De wedstrijd is afgelopen en gewonnen door Lisse! De ontlading is groot.

Volgende week wordt er in De Waterkanten in Lisse een wedstrijd gespeeld tegen de Woodpeckers uit Houten. In Houten werd in de eerste seizoenshelft met slechts 3 punten gewonnen, dus het belooft een spannende wedstrijd te worden. Komt dat zien! Zaterdag 15 februari om 17.00 in sportcentrum De Waterkanten in Lisse.

Scores: Wouter Luik 19, Rohan van der Zwet 16, Allard de Jong 14, Stefan Vos 6, Roland Wessels 4, Koen van der Zwet 3, Maurijn Spierenburg 2, Joost Mens 1.