De politie was een van de betrokken partijen bij de controle op Meer en Duin.
De politie was een van de betrokken partijen bij de controle op Meer en Duin. Foto: Pixabay

Panden gecontroleerd op Meer en Duin

Algemeen

Gemeente Lisse heeft woensdag samen met politie, Omgevingsdienst West Holland en Liander een reeks panden gecontroleerd op bedrijventerrein Meer en Duin. Deze controles zijn bedoeld om tijdig eventuele misstanden te signaleren, te voorkomen en aan te pakken.

De organisaties hebben gekeken of er sprake is van bijvoorbeeld uitbuiting van buitenlandse werknemers, veiligheidsproblemen of gezondheidsrisico’s. Uiteindelijk troffen de partners twee keer illegale bewoning in een bedrijfspand aan. Ook vonden zij bij een milieucontrole een aantal air soft-wapens (gaswapens die lijken op vuurwapens). Hier doet de politie nader onderzoek naar.
Mede dankzij binnengekomen meldingen konden de bij de controle aanwezige partners gericht optreden. Als bij controles bleek dat er zaken gebeuren die volgens de wet verboden zijn, werd meteen doorgepakt. Waar nodig schakelden de aanwezige organisaties hierbij ook andere partners in.

Leegstaande schuren
Naast bedrijventerreinen zijn leegstaande schuren in het buitengebied ook dankbare objecten voor misstanden. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om illegaal te bewonen of om hennepkwekerijen onder te brengen. De komende tijd worden ook deze terreinen dan ook regelmatig gecontroleerd.

Voorkomen van ondermijnende criminaliteit
Uitbuiting van werknemers (arbeidsuitbuiting) en hennepteelt worden gezien als een vorm van ondermijning, waar hard tegen opgetreden wordt. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Schouder aan schouder
De buurgemeenten Lisse, Hillegom en Teylingen staan schouder aan schouder met de politie en het openbaar ministerie. Ook andere partners, zoals de Belastingdienst, zijn betrokken. We sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak tegen ondermijning. Doel is een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft. Zo houden we onze gemeenten veilig.

Uit de krant