Auteur Mano Bouzamour bezoekt Fioretti College | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
De jonge auteur Mano Bouzamour vertelde over zijn werk.
De jonge auteur Mano Bouzamour vertelde over zijn werk. (Foto: pr)

Auteur Mano Bouzamour bezoekt Fioretti College

Bestsellerschrijver Mano Bouzamour bezocht dinsdag 18 februari het Fioretti College. Hij is auteur van de Belofte van Pisa (2013) en Bestsellerboy (2018). Tijdens zijn bezoek gaf hij de leerlingen van 4 en 5 havo en 5 en 6 vwo een kijkje in het leven van een auteur. Door middel van een briljante mix van intrigerende jeugdverhalen, kleurige vragen van de leerlingen en eigentijds taalgebruik dat aansloot bij het leeuwendeel van de luisteraars, bleek dit een groot succes.

Door Jarno Bijl

Met zijn 28 jaar oogt de jonge Mano Bouzamour niet als een bestsellerauteur - daarbij denken de leerlingen toch vaak aan een vergrijsde man in een stoffig, oud pak - maar schijn bedriegt. Met het zelfvertrouwen van Jan Wolkers toen hij Turks Fruit publiceerde, de opgewektheid van een kind met nieuw speelgoed en zijn uitspraken die recht voor zijn raap waren, wist hij het puberale publiek vaak aan het lachen te maken.

Jeugd
De schrijver opende zijn lezing met een gedeelte waarin hij vertelde over zijn jeugd: zijn oude thuissituatie met zes broertjes en zusjes; zijn keuze om niet in De Pijp - waar Bouzamour geboren en getogen is - maar juist in Amsterdam-Zuid op de middelbare school te gaan (lezers van zijn eerste boek herkennen hier het hoofdpersonage Sam in) en hoe hij zijn talent voor schrijven ontdekte.
Bouzamour, hoewel hij in het begin een beetje verlegen overkwam, was aan het eind van zijn verhaal gewend aan de circa 140 paar ogen die op hem gericht waren. Toch stelde hij, weliswaar wat lacherig, de retorische vraag of hij een stukje uit zijn boek mocht voorlezen.

Geen seksscène
Tot verbazing van vele leerlingen koos Bouzamour niet een van zijn beruchte seksscènes uit zijn eerste autobiografische boek De Belofte van Pisa uit, maar de scène waar de Marokkaanse Sam, kort voor Samir, zichzelf moest voorstellen aan zijn nieuwe, blanke klas in Amsterdam-Zuid. In deze scène bekvechtte Sam al direct met een klasgenoot en Bouzamour wilde hiermee zijn jeugdige publiek laten zien dat je met schrijven ook heel veel lol kan hebben, ondanks dat het een tamelijk solitaire hobby is.
Hierna resteerde nog tijd voor vragen van de leerlingen, zoals de bekende “Heb je nog meer boeken gepland?” en “Worden je boeken ook vertaald?”, tot extravagante vragen, zoals of hij de trioscène in De Belofte van Pisa echt heeft meegemaakt of wat hij vindt van de negatieve recensies van Coen Peppelenbos (opmerkelijk was wel dat die naam niet door de vraagsteller genoemd werd, maar Bouzamour wel binnen vijf seconden wist over wie ze het had).
De schrijver schroomde niet zijn keiharde mening en persoonlijke ervaringen te delen. Nimmer verdween de brede glimlach van zijn stralende gezicht.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>