Kunstenaar Ron van der Ende maakte een enorm grote lamskotelet van minuscule stukjes sloophout.
Kunstenaar Ron van der Ende maakte een enorm grote lamskotelet van minuscule stukjes sloophout. Foto: Esther Akerboom

Bijzonder sloophoutkunstwerk in Lisser Art Museum

Algemeen

Het LAM is sinds donderdag een bijzonder kunstwerk rijker. Het werk ‘Lambchop’ dat onlangs aan de collectie is toegevoegd, werd onder toeziend oog van museummedewerkers, gasten en de kunstenaar zelf opgehangen en kan nu door iedereen worden bewonderd.

Door Esther Akerboom

Als je ziet hoe het werk, dat een enorme lamskotelet voorstelt, is gemaakt, is bewondering zeker iets wat in je opkomt. Met kleine spijkertjes zijn duizenden stukjes gekleurd hout minutieus op de ondergrond gespijkerd en het geheel geeft het gevoel dat het op je afkomt als je er van een afstandje naar kijkt. Kunstenaar Ron van der Ende, die opgroeide in een timmermanswerkplaats, heeft er heel wat uurtjes ingestoken. “Ik verzamel sloophout. Oude deuren, schuttingen, en dit werk is helemaal gemaakt van oude signaalborden die ik op marktplaats heb gevonden. Het is oud, heeft jaren dienst gedaan, het leven zit erin. Ik haal drie millimeter van de toplaag af en daar werk ik mee. Ik zal er nooit verf aan toevoegen. Op deze manier maak ik zes tot acht werken per jaar.”

De Lambchop kwam voort uit een wisselwerking tussen het materiaal en het idee dat van der Ende al een tijdje in zijn hoofd had. “Ik wist al heel lang dat ik zoiets wilde maken omdat ik het interessant vind. Toen ik de signaalborden in handen kreeg zag ik het er opeens in. Het komt voort uit het materiaal zelf.”
Het thema van het werk heeft volgens de kunstenaar met duurzaamheid te maken. En niet alleen omdat het van oud hout is gemaakt. “Doordat het er zo uitvergroot hangt, gaan mensen misschien nadenken over het idee dat we niet onbeperkt en gedachteloos vlees kunnen blijven eten.”

Het stuk past perfect in het LAM, dat voedsel en consumptie als rode draad voor de collectie heeft. “Wij willen de bezoekers prikkelen en uitdagen om anders naar onze werken te kijken, zodat ze hun eigen ideeën kunnen vormen”, legt medewerkster Froukje Budding uit. “Er hangen dan ook geen bordjes met uitleg bij de werken. Wij willen echt stimuleren dat bezoekers, jong en oud, zelf kijken en hun ervaringen delen, onderling of met onze medewerkers die daarvoor aanspreekbaar zijn. Er is een digitale tour beschikbaar met informatie die helpt bij het kijkonderzoek. Het LAM is anders dan andere musea, het is een museum dat aanvullend wil zijn.”

Het LAM is een bezoekje meer dan waard. De laagdrempeligheid, speelse indeling, kleurrijke en soms wel heel aparte kunstwerken en vriendelijke medewerkers nodigen uit tot een bezoekje van jong tot oud. “En mocht je nieuwsgierig zijn en er niet voor willen of kunnen betalen, dan kun je toch komen, want dan zijn er gesponsorde kaartjes beschikbaar”, aldus Budding. "Dan kun je later alsnog besluiten of je er iets voor over hebt.”

In de voorjaarsvakantie is het LAM buiten de normale tijden ook op donderdag geopend. Meer info op lamlisse.nl.

Uit de krant