Tijdens het Bloemencorso van de Bollenstreek is de bereikbaarheid van de regio erg slecht.
Tijdens het Bloemencorso van de Bollenstreek is de bereikbaarheid van de regio erg slecht. Foto: pr

Lisse werkt aan betere bereikbaarheid

Algemeen Keukenhof

Samen met partners zoals Keukenhof, de provincie en buurgemeenten werkt de gemeente Lisse aan het verbeteren van de bereikbaarheid van het dorp tijdens met name de Keukenhofperiode. Wethouder Jolanda Langeveld en Bart Siemerink van Keukenhof lichten een en ander toe.

Door Arie in 't Veld

Volgens Langeveld neemt de verkeersdrukte in de Keukenhoftijd flink toe. “De wens om veel mensen naar de streek te trekken blijft, maar geeft ook zo zijn problemen. Zoals de bereikbaarheid die onder druk komt te staan. Samen met Keukenhof zijn we aan de slag gegaan met het zoeken van oplossingen op de korte, de middellange en de lange termijn.” Keukenhof-directeur Siemerink vult aan dat de problematiek het grootst is rond Pasen en het Bloemencorso, maar in feite meer en meer het gehele jaar geldt. “Het is dus van belang om met de diverse overheden naar oplossingen te zoeken om de afwikkeling van het verkeer goed te regelen en de veiligheid te waarborgen. Bijvoorbeeld via het beter benutten van het openbaar vervoer. Het moeten hoe dan ook goede oplossingen worden voor zowel de toeristen als de bewoners.”

Siemerink voorziet ook dat in het komende seizoen extra, doch tijdelijke, problemen kunnen ontstaan als in de eerste week van mei de Formule I-race in Zandvoort wordt gehouden. “Maar ook is er de klacht van ondernemers op Meer en Duin die met name in de Keukenhofperiode moeilijk te bereiken zijn. Kortom, er zal voor de gehele regio een goed bordenplan moeten komen met begeleiding én het advies om je navigatiesysteem uit te zetten. In elk geval is de bereikbaarheid van de streek de komende jaren de rode draad in al het gezamenlijke werk en wat mij betreft kan maar liever spoedig de Duinpolderweg worden aangelegd zodat ook daardoor de druk kan worden weggenomen.” Terugkijkend op het afgelopen jaar zegt Langeveld dat er veel maatregelen zijn genomen om de bereikbaarheid van de streek te garanderen. “In 2019 heeft het verkeersoverleg met een afvaardiging van de HLT-gemeenten, provincie Zuid-Holland en Keukenhof ook gewerkt aan tientallen scenario’s om voorbereid te zijn op zoveel mogelijk verkeerssituaties en een optimale doorstroming. Verder heeft Keukenhof actief gestuurd op het spreiden van de bezoekers die met touringcar de bloementuin komen bezoeken. Er zijn afspraken gemaakt met de reisindustrie en tourbedrijven in Amsterdam. Daarnaast zijn er voorafgaand aan het seizoen voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd aan gidsen. Dit heeft opgeleverd dat de bezoekers meer verspreid over de dag kwamen. Cijfers onderbouwen dat deze acties geholpen hebben aan het spreiden van de drukte, bijvoorbeeld tijdens het Bloemencorso.”

Openbaar vervoer
Siemerink noemt ook de goede samenwerking tussen Keukenhof, Arriva, en de NS. Hierdoor komt inmiddels 20 procent van het bezoek naar Keukenhof met het OV via speciale buslijnen. “De nieuwe lijn die afgelopen jaar als proef heeft gewerkt vanaf Amsterdam RAI en vanaf station Hoofddorp heeft goed gewerkt en wordt gecontinueerd. Daarmee is het mogelijk om nog meer mensen via combitickets en het OV naar Keukenhof te brengen en wordt het aantal autobewegingen (zo'n 40 procent van de bezoekers) verder verlaagd,” aldus de directeur van de bloemententoonstelling.

Uit de krant