Rolstoelhandbal is ook geschikt voor mensen met versleten knieën; zij kunnen dan toch sporten.
Rolstoelhandbal is ook geschikt voor mensen met versleten knieën; zij kunnen dan toch sporten. Foto: pr

Rolstoelhandbal Foreholte niet alleen voor invaliden

Verenigingen Sport

Handbalvereniging Foreholte heeft sinds vorig jaar een eigen rolstoelhandbalteam en is op zoek naar nieuwe leden via een clinic.

"Denk niet meteen: ik zit niet in een rolstoel, dus dat is niks voor mij. Want ook mensen met bijvoorbeeld versleten knieën kunnen dankzij rolstoelhandbal nog wel blijven sporten." Aan het woord is Daniëlle Damen uit Lisse, een van de trekkers van het bijzondere initiatief.
Handbalvereniging Foreholte startte als eerste club in de Bollenstreek met rolstoelhandbal. “Dit is mogelijk gemaakt door een aantal partijen. Zo hebben we subsidie van Fonds 1818 gehad voor de aanschaf van meerdere rolstoelen, een bijdrage voor het vervoer van de kringloopwinkel uit Voorhout, maar ook van een fietsenmaker die voor ons de rolstoelen wil onderhouden."
Hierna vertelt Daniëlle hoe het idee is ontstaan. “Na het meedoen aan een clinic in december 2018 heb ik samen met drie andere personen om de tafel gezeten en bedacht dat dit echt iets is wat we missen in de Bollenstreek. De eerste reden is dat het mij enorm leuk leek om dit op te zetten en de tweede reden is dat het ook iets voor mij is, want ik heb een incomplete dwarslaesie en kan geen valide sport meer beoefenen. Rolstoelhandbal is niet alleen geschikt voor invalide personen, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld versleten knieën. Op deze manier kan iemand toch blijven handballen.”

Regels
De verschillen tussen het reguliere en aangepaste handbal zijn nihil. “De handbalregels zijn nagenoeg gelijk, maar het is bijvoorbeeld niet toegestaan om met je voeten de vloer aan te raken, de keeper mag de benen niet gebruiken en de teams zijn gemengd. Je speelt het spel met zes personen, inclusief de keeper. Verder wil ik benadrukken dat het voor iedereen vanaf 16 jaar geschikt is, zo lang je een bal kunt gooien en vangen en jezelf kunt voortbewegen in de rolstoel.”

Clinic
Zaterdagochtend 7 maart van 10.30 tot 12.00 is er een clinic door de spelers en staf van het rolstoelteam van HV Foreholte. Je kunt dan kennismaken met de sport door mee te doen.
De rolstoelhandballers trainen wekelijks op vrijdagavond van 17.30 tot 18.45 uur. Het spelen van wedstrijden behoort ook tot de mogelijkheden. “Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de clinic via rolstoelhandbal@hvforeholte.nl. De eerste maand is gratis, zodat je echt kunt inschatten of deze sport bij je past. Iedereen is welkom."

Uit de krant