De buitendeur van De Kulturele Raad. Foto: Peter van Doorne.
De buitendeur van De Kulturele Raad. Foto: Peter van Doorne.

Een cultureel onderkomen in De Kulturele Raad

Column Sporen van Vroeger

Discussies over taalgebruik en spelling zijn van alle tijden. Zo resideert in Hillegom Stichting CultuurBeleving Hillegom in het gebouw van De Kulturele raad. Dat is wel een spannende spellingcombinatie. De oorzaak daarvan ligt in de regels die op verschillende momenten zijn vastgesteld.

In 1954 kwam het eerste Groene Boekje uit, dat zijn oorsprong vindt in de Woordenlijst voor de spelling der Nederlandsche taal uit 1865. Het Groene boekje werd samengesteld in opdracht van de Nederlandse en de Belgische regering en de ingrijpendste vernieuwing in 1954 was de keuze voor dubbelvormen: een voorkeurspelling (cultuur) en een toegelaten spelling (kultuur). De reden hiervoor was dat de Woordenlijstcommissie het niet eens werd: de Nederlandse leden wilden de oorspronkelijke spelling van bastaardwoorden houden, maar de Vlaamse leden wilden ze vernederlandsen. De huidige spellingregels zijn sinds 2006 officieel geldig. Toen de toenmalige Stichting De Kulturele Raad (actief sinds 1976) in 1983 het gebouw tot haar beschikking kreeg, is de naam van de stichting met de toenmalige toegelaten spelling ingemetseld in het keermuurtje aan de rand van het terrein. Nadat die stichting in 2017 ter ziele ging, is Stichting CultuurBeleving Hillegom opgericht om kunstzinnige en culturele activiteiten en evenementen te organiseren. De naam van het gebouw is De Kulturele Raad gebleven.

Het pand is in 1956 gebouwd als Rooms-Katholieke St. Johannesschool, naar ontwerp van de Lissese architect Aad Paardekooper, aanhanger van de Bossche School. Gelukkig is na de 23 jaar schoolgebruik het pand niet tegen de vlakte gegaan zoals zoveel schoolgebouwen (de eveneens door Paardekooper ontworpen en afgebroken Bernardus-mavo verderop in de straat ontliep dat lot niet). Het gebouw heeft grote architectonische en cultuurhistorische waarde, niet in het minst door de wandschilderingen die na de oplevering zijn aangebracht door de Bergense kunstenaar Henk van den Idsert (1921-1993), met wie Aad Paardekooper in de jaren ’50 vaker samenwerkte. Boven de buitendeur is een schildering aangebracht van Johannes van Patmos, een leerling van Jezus die in zijn verbanning naar het eiland Patmos visioenen kreeg in de Grot van de Apocalyps waarover hij het bijbelboek Openbaringen schreef. Omhoogkijkend in de koepel van een baldakijn bij de buitendeur zien we een schildering van de vier evangelisten Marcus, Matteüs, Johannes en Lucas.

In de centrale hal van het gebouw zijn boven de architraaf (dat is de onderste dragende balk die rust op kolommen) schilderingen aangebracht van schooljongens uit het rijke Roomse leven. Er valt dus veel te zien in dit gemeentelijke monument aan de Prinses Irenelaan 16, én veel te beleven want de agenda van SCBH staat boordevol culturele evenementen. Zo wordt op vrijdag 6 maart de Voorjaars Vriendenavond van Stichting Vrienden van Oud Hillegom gehouden waar Leo van Leeuwen, directeur van CNB te Lisse (de voormalige HBG) een lezing houdt over de veranderingen in het bloembollenvak die zich ontwikkelden sinds de start van de coöperatie in 1919. Na de pauze wordt de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom uitgereikt. In de categorie ‘markante panden’ zijn tien panden genomineerd. Welk markant pand ontvangt de oorkonde? Kom het meebeleven in De Kulturele Raad op vrijdagavond 6 maart! Het programma start om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Entree is vijf euro, inclusief een consumptie. Iedereen is van harte welkom!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Uit de krant