Aandachtig luisteren naar de instructies voor De Spelen.
Aandachtig luisteren naar de instructies voor De Spelen. Foto: pr

Jaarlijkse Gymnasiumdag op Fioretti College Lisse

Onderwijs

De jaarlijkse gymnasiumdag op het Fioretti College vond afgelopen vrijdag plaats. Dit keer was het thema de Ilias in de vorm van De Spelen. Fioretti-leerling Denise van der Lans schreef een verslag over het verloop van de dag.

Ook dit jaar heeft de commissie weer een leuke dag gepland met als thema de Ilias in de vorm van De Spelen. De ochtend begon voor de leerlingen van de bovenbouw met een interview van Jasper van Hofwegen en Jacob de Groot van de theatergemeenschap Orkater. Zij legden aan de hand van vragen hun kijk op de Ilias uit. Voor de leerlingen van de onderbouw was storyteller Paul Groos geregeld. Hij vertelde in het kort waar de Trojaanse oorlog om draaide.
Vervolgens was het tijd voor de tweehonderd gymnasiumleerlingen, verdeeld over twaalf groepjes, om twaalf zesdeklassers aan twaalf Ilias-helden te koppelen. Na een korte pauze werd aan de groepjes de opdracht gegeven een strijdkreet en cape met daarop verwerkte kenmerken van de aan hen toegewezen held te maken. Naast de strijdkreet en cape konden de groepjes punten scoren bij De Spelen. De strijdkreten werden al lachend met elkaar gedeeld en na de gezamenlijke lunch was het tijd voor het echte werk: De Spelen.
De leerlingen werden om 14.00 uur in de gymzaal verwacht voor de strijd tussen de groepjes, waarbij het de bedoeling was zoveel mogelijk spelletjes te winnen. Dit waren geen normale spelletjes, zoals tikkertje of een balsport, maar creatief uitgedachte ideeën van de commissie die verwezen naar de Trojaanse Oorlog. Zo hadden we een felle diss battle, vrouwenroof, lijkwagenrace, offer brengen en zwaardvechten.
Aan het eind van de middag werd nog een zware, koude en vooral chaotische trefbalpartij gespeeld op het sportveld, met aan de ene kant de strijdlustige Grieken en aan de andere kant de verdedigingsbewuste Trojanen. Als winnaar uit de strijd kwamen, net als in de oude boeken, de Grieken en zij kregen hier een lekkere beloning voor. Iedereen heeft het naar zijn zin gehad en is benieuwd naar wat hen volgend jaar te wachten staat.

Uit de krant