Pastoor Bouke Bosma geeft de zegen. |
Pastoor Bouke Bosma geeft de zegen. | Foto: Piet de Boer

Bouke Bosma is nieuwe herder van Willibrordusparochie

Geloof & Religie

Bouke Bosma is de nieuwe pastoor voor de H. Willibrordusparochie. Op zondag 8 maart is hij voor het eerst voorgegaan bij de eucharistievieringen in De Zilk en Hillegom. Op 15 maart wordt Bouke Bosma geïnstalleerd als pastoor in de Agathakerk in Lisse en gaat daar wonen in de pastorie. Bosma is de opvolger van pastoor Rochus Franken.

Door Piet de Boer

De viering in de kerk van het Heilig Hart van Jezus was de eerste mis in zijn nieuwe parochie. Die parochie bestaat uit vier kerken: de St. Agatha- en de H.H. Engelbewaarderskerk in Lisse, de St. Jozef en St. Martinuskerk in Hillegom en de Heilig Hartkerk in De Zilk. In de eerste viering geen kerkorgel en zangkoor, maar een popband met elektronische gitaarmuziek en synthesizer. Berry and the Skydevils - whats in a name - lieten oude beatmistijden herleven. De pastoor hoorde het met genoegen aan, zo leek het. Het was onderdeel van de viering van het eeuwfeest van de Zilkse kerk.

Zij-instromer
''Pastoor Bosma is een aimabel man'', vertelt een enthousiaste woordvoerder van zijn vorige parochie, de H.H Clara en Franciscusfederatie. "Jammer dat hij vertrokken is."' De nieuwe pastoor ziet opvallende overeenkomsten tussen beide parochies. "Daar en hier zie ik veel mensen die zich verdiepen in het geloof, die deel uitmaken van gespreksgroepen." Bosma hoopt dat dat verder gaat en dat deze mensen 'een actieve rol gaan spelen in de parochie en hun geloof uitdragen'.'
Pastoor Bosma is misschien te vergelijken met een zij-instromer in de kerk. Hij werd geboren op 28 december 1965. Zijn vader is veehouder, zijn moeder huisvrouw. In het gezin met vijf kinderen speelt het geloof nauwelijks een rol. Bouke studeert economie en werkt in Friesland, maar in 2002 vertrekt hij naar Den Haag. "Het begon te kriebelen", schrijft hij in het parochieblad. Hij bezoekt op kerstavond een mis. De viering treft hem en vooral een aantal woorden van de voorganger staan in zijn geheugen gegrift. "Vanavond hebben wij hier met elkaar feest gevierd, maar dit feest vieren we elke zondag. Ik nodig u daarvoor van harte uit."

Gedoopt
Bosma verdiept zich in het geloof. In 2007 wordt hij gedoopt en na een openbaring tijdens een bezoek aan de Lourdeskapel in Den Haag besluit hij priester te worden. Dat gebeurt uiteindelijk op 15 november 2014, na een jarenlange studie. Hij zegt zijn baan op. Ruim vijf jaar is hij daarna werkzaam bij de Federatie in het Groene Hart. Op 1 maart wordt hij benoemd tot pastoor van de Willibrordusparochie in Lisse. Zijn ervaring uit de kerstnacht 2002 in Den Haag gebruikt hij ook bij de zegen aan het eind van zijn eerste viering op 8 maart. Hij nodigt iedereen met een glimlach uit over een week weer samen de mis te komen vieren. Daarna is het hollen naar de auto om op tijd in Hillegom te zijn. "Ik moet nu echt weg", zegt hij verontschuldigend. Bosma glimlacht en eindigt met humor: ''Al denk ik ook dat ze niet zonder mij zullen beginnen."
De installatie van pastoor Bouke Bosma is zondag 15 maart om 10.00 uur in de Agathakerk, Heereweg 277. Na afloop kan men de pastoor persoonlijk feliciteren in De Proeverij aan de Bondstraat 1.

Uit de krant