Vlnr: Ianthe Dickhoff, Brenda Clemens, Monique van der Weijden en Rob Clemens.
Vlnr: Ianthe Dickhoff, Brenda Clemens, Monique van der Weijden en Rob Clemens. Foto: Esther Akerboom

Start de lente goed en doe mee aan de Landelijke Opschoondag

Duurzaam & Groen

Ook Lisse doet dit jaar weer mee aan de Landelijke Opschoondag op 21 maart. In samenwerking met Natuur- en Milieueducatiecentrum De Groene Bol, geocacher Jan Plasmeijer en voor het eerst ook energiecoach Ianthe Dickhoff hoopt wijkregisseur Monique van der Weijden er weer een succesvolle dag van te maken.

Door Esther Akerboom

Vorig jaar en in 2018 was de Opschoondag in Lisse een groot succes. Zo’n 80 deelnemers haalden een enorme berg vuil op, die voor de deuren van het gemeentehuis werd gedeponeerd. Ook dit jaar hoopt Van der Weijden op zoveel, maar liever nog meer deelnemers. “We pakken het nu een beetje anders aan. Omdat het zo’n gesleep was met al dat vuil naar het gemeentehuis, ging er veel tijd verloren. Daarom komen er nu verschillende punten in Lisse om het afval te deponeren.”
Energiecoach Dickhoff is deze keer ook betrokken bij de Opschoondag. “Mensen kloppen onder andere bij een energiecoach aan om bij te dragen aan een schonere wereld. Het is net als het opruimen van zwerfvuil: lokaal beginnen, doen wat je kunt doen. De mensen die aan de Opschoondag meedoen, vallen binnen onze doelgroep. Misschien weten zij niet van het bestaan van energiecoaches. Daarom willen wij ons gezicht laten zien en kunnen mensen bij ons terecht voor vragen of om een afspraak te maken. Een energiecoach kan advies geven over hoe je huis energiezuiniger kan worden gemaakt.”

Jeugd
Brenda en Rob Clemens van De Groene Bol vinden het vooral belangrijk om de jeugd erbij te betrekken. “Kinderen weten al best veel over dit onderwerp. Bij het slootjesonderzoek komt zwerfvuil ter sprake en dan merk je dat de ‘plastic soep’ heel erg bij hen speelt. Dit komt onder andere doordat er op scholen projecten over worden gehouden. Ook tijdens boomfeestdag maakten we al mee dat kinderen uit zichzelf het schoolplein zwerfafvalvrij gingen maken.”
De opschoondag is één keer per jaar, maar volgens Van der Weijden heeft het absoluut zin. “Het is op korte termijn heel erg schoon. We hopen dat mensen zich ook op langere termijn bewuster worden en zwerfvuil voorkomen door afval gewoon in de afvalbak te gooien. Tenslotte wordt je huis in een lelijke omgeving ook minder waard en wordt het woongenot minder."

Geocaching
Dankzij het extraatje van een nieuwe cache die Jan Plasmeijer op 21 maart bekendmaakt, trekt Lisse extra veel deelnemers uit de omgeving die aan geocaching doen. Op zoek naar de cache verzamelen zij zwerfvuil, om zich bij de start bij de rest van de deelnemers te voegen. Brenda: "Opschonen is niet alleen nuttig, maar ook gezellig. Zó gezellig, dat zouden we iedere maand moeten doen."

Uit de krant